Keljmendi: Kosovo stagnira na svim poljima, ZSO se formira po Sporazumu iz 2013. godine

Muhamet Keljmendi
Izvor: Bota Sot

Profesor Muhamet Keljmendi kaže da kosovski premijer Aljbin Kurti govori ono što svi žele da čuju, a da je zapravo Kosovo stagniralo na svim poljima, prenosi Gazeta blic.

Keljmendi je reagovao nakon današnje Kurtijeve izjave tokom sastanka Generalne skupštine Samoopredeljenja da "druge zemlje ne mogu ni da sanjaju njegove rezultate", i naveo da nema zaposlenja, poboljšanja uslova rada, da se mladi ljudi masovno iseljavaju, i da se pored svega toga deci i starima daje pomoć u vidu milostinje.

"Stavovi koje je Kurti izrazio o dostignućima na Kosovu ostaju pusta želja. U odnosu na ova 'dostignuća' potrebno je da se stvar sagleda u dva pravca, unutrašnji poslovi i položaj Kosova u odnosu na države i međunarodne mehanizme. Želja postoji, ali u zemlji nedostaju potrebni razvojni rezultati. Nemamo očekivano zaposlenje i poboljšanje uslova rada i plaćanja, mada postoje i restrikcije prava na rad. Masovno iseljavanje se nastavlja, Kosovo se prazni. Nemamo dejure konstrukciju sudskog i tužilačkog sistema. Nemamo zdravstveno niti penziono i porodično osiguranje. Socijalno osiguranje je 100 evra mesečno, a penzija 100 evra. Deci i penzionerima se daje pomoć u vidu milostinje. Kosovo nije uspelo da napravi značajnije korake u borbi protiv kriminala i korupcije", kaže Keljmendi.

Dodaje da postoji stagnacija čak i u odnosu na međunarodne mehanizme i da se ZSO gradi po Sporazumu iz 2013. godine.

„U odnosu na države i međunarodne mehanizme postoji stagnacija. Nismo imali nikakvo novo priznanje  dve godine. Kosovo još nije priznalo pet država EU. Kosovo nije postalo član nijednog međunarodnog mehanizma, ni u Evropi, ni u svetu, u UN. I ZSO se gradi po Sporazumu iz 2013. godine”, rekao je Keljmendi.