Kesić: Kurtiju i Prištini potrebne krize, jer se plaše izbora u SAD 8. novembra

kongres

Šef predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić smatra da republikanci imaju velike šanse da preuzmu vlast u oba doma američkog Kongresa i da su mnoge vlade širom sveta koje uživaju bezrezervnu podršku te zemlje, uključujući Prištinu i Sarajevo, sada u strahu da ne ostanu bez nje posle novembarskih izbora, prenosi RTV.

U izjavi za Tanjug, Kesić navodi da će SAD, čak i u slučaju pobede demokrata, morati da počnu da se povlače iz međunarodne politike i da pažnju usmere na nagomilane domaće probleme, pogotovo ekonomske.

"Pitanje je samo da li će zemlje koje ne uživaju američku podršku uspeti da prepoznaju trenutak i da li će znati da iskoriste taj prostor za veće ostvarivanje svojih državnih i nacionalnih interesa", konstatuje Kesić.

On kaže da je u izbornoj trci za oba doma američkog kongresa momentum apsolutno na strani republikanaca.

"Jasno da će republikanci pobediti u donjem domu, a neizvesno je i u Senatu. Prema najnovijim procenama, sasvim je moguće da i tamo imaju blagu prednost. To bi značilo potpunu blokadu između Kongresa i Bele kuće, i dovelo do promena politke te zemlje, jer bi se umesto spoljnom politikom više bavila unutrašnjim problemima", smatra Kesić.

On ističe da je raspoloženje američkih birača pod velikim uticajem ekonomije i ekonomskih pitanja, od inflacije do cene goriva, do velikih teškoća u snabdevanju.

"Pojedinci ne vide perspektivu i razloga za optimizam, a to uvek ide u korist opozicije. Šokantno je što se to dešava u državama u kojima su demokrate tradicionalno jake kao što su Vašington, Oregon, pa čak i u nekim izbornim jedinicama u Kaliforniji", navodi šef predstavništva RS u SAD.

U slučaju pobede republikanaca u Kongresu, naglašava Kesić, prioritet će biti sadašnja ekonomska kriza, borba između Bele kuće i Kongresa koji će stalno vršiti pritisak na predsednika Džozefa Bajdena na način kao što su to demokrate radile Trampu.

"Možemo očekivati ozbiljan pokušaj opoziva američkog predsednika, više istraga po raznim komitetima u Kongresu, a to znači da će administracija morati da pomeri fokus sa velikih međunarodnih pitanja na unutrašnju politiku i unutrašnje borbe i podele", ističe Kesić.

To će, kako naglašava, biti veliki izazov za većinu zemalja koje su imale blanko podršku SAD, jer neće moći da grade agresivnu politiku bez podrške kao što su to radile do sada.

"To znači da će problem biti mnogo veći u Sarajevu i Prištini koje su navikle na pomoć SAD za svaki sukob sa Beogradom. Za Srbiju i RS to znači manji pritisak i otvaren prostor da se lakše poziciraju državne i nacionalne politike i da se problemi rešavaju na lokalnom nivou", smatra Kesić.

On veruje da će Priština i Sarajevo, u slučaju pobede republikanaca, preći u defanzivu, da će se truditi da ni po jednom pitanju ne bude napretka, već će jednostavno čekati bolja vremena kada bi ponovo mogli da se stave u centar pažnje Vašingtona.

Kesić odluku Vlade Kosova o preregistraciji tablica takođe posmatra u kontekstu novembarskih izbora i ističe kako odavno govori da su Kurtiju i Prištini potrebne krize jer se plaše izbora 8. novembra u SAD.

"Oni znaju da je podrška koju imaju u EU problematična zato što i dalje postoji pet članica EU koje ne priznaju tzv. Kosovo i zato ubrzavaju ceo taj proces. Pokušavaju to da reše pre nego što dođu u poziciju da SAD ne budu toliko aktivne da bi izvukli neke važne ustupke i da pokažu da njihova politika daje neki rezultat", ocenjuje Kesić.

Slično će se, kaže, dogoditi i Ukrajini jer svi očekuju da će se američka pomoć smanjiti posle izbora.

Ne postoji koncenzus oko pomoći Ukrajini, dodaje i navodi da su demokrate shvatile da njihovi kandidati gube zbog ekonomije i da će zato morati da preuzmu aktivnosti koje barem stvaraju utisak u javnosti da se bore za običnog građanina.

"To znači da neće moći tek tako da prazne kasu za pomoć Ukrajini i da joj šalju veću pomoć nego sada. Bio bi to veliki udarac za Ukrajinu, zato bez tako velike podrške i aktivnosti Vašingtona, upitno je koliko može da se sačuva i jedinstvo Evrope barem što se tiče donošenje formalnih odluka", zaključuje Kesić.