Kfor ostaje nepristrasan i fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata 

Ferenc Kajari
Izvor: Reporteri

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari se tokom sedmice sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova i pozvao sve strane da izbegavaju jednostrane akcije, zadrže uzdržanost i uzdrže se od nasilja, saopštio je Kfor. 

"Kfor ostaje nepristrasan i posvećen pružanju bezbednosnog okvira u kome može da se nastavi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU", navodi ta Misija.

Dodaje se da je Kajari razgovarao sa sagovornicima o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova i obavestio strane o tekućim aktivnostima i naporima Kfora da nastavi da obezbeđuje sigurnost  i slobodu kretanja i spreči bilo kakvu eskalaciju situacije. 

General Kajari je rekao da Kfor ostaje u potpunosti fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu. 

Komandant Kfora je, kako se navodi, u skladu sa prethodnim izjavama, jasno stavio do znanja da trupe Kfora nisu bile angažovane u aktivnostima obuke sa Kosovskom policijom i Kosovskim bezbednosnim snagama, kako je, dodaje se, pogrešno navedeno u nekim medijskim izveštajima. 

On je takođe ponovio da je Kfor sa zabrinutošću pratio blokade puteva na severu Kosova 31. jula i podsetio na rizik da se tako napeta situacija pretvori u nasilne incidente.