Institut za pravosuđe: Neusklađivanjem penzija sa inflacijom Vlada Kosova krši prava penzionera

Penzioneri
Izvor: Buletini Ekonomik

Vlada Kosova nije radila na povećanju penzija i usklađivanju istih sa stopom inflacije, što predstavlja kršenje prava stotina hiljada penzionera, saopštili su iz Kosovskog instituta za pravosuđe (KIP), prenosi Koha.

U saopštenju Instituta se navodi da institucije Kosova, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo finansija, rada i transfera nisu preduzeli adekvatne korake i nisu primenili važeće zakone za određivanje visine penzija.

"Prema Zakonu o penzijskim šemama koje finansira država, Ministarstvo je u obavezi da predloži Vladi Kosova iznos penzija za narednu godinu, u skladu sa troškovima života i inflacijom. U tom smislu, penzije moraju biti usklađene sa troškovima života povećanjem iznosa penzije koji se mora isplaćivati za isti procenat na osnovu Indeksa troškova života prethodne godine", navodi se.

Iz Instituta ocenjuju da je godinama utvrđeni iznos bio nedovoljan da pokrije minimalne troškove korisnika. 

Prema njihovim rečima, neusklađivanje penzija obračunom troškova života svake godine predstavlja kršenje prava stotina hiljada penzionera. 

"Neprilagođavanje penzija troškovima života predstavlja propust u zaštiti prava zagarantovanih zakonom. To je izazvalo i izaziva tešku životnu situaciju za ovu kategoriju koja obezbeđuje život na osnovu penzije", navodi se u saopštenju.

Izrazili su zabrinutost zbog nesprovođenja dva osnovna zakona koja štite penzionere na Kosovu.

"Država ima obavezu da obezbedi zdravstvenu zaštitu, stanovanje i dodatne usluge kako bi obezbedila prosečan životni standard penzionera. Stoga KIP traži od ministarstva i Vlade Kosova da počnu da primenjuju oba zakona. U suprotnom, u javnom interesu, koristićemo sve zakonske procedure za rešavanje ovog pitanja", navodi se u saopštenju.