Klark: Putinu, kao i Miloševiću, treba suditi za ratne zločine

Vesli Klark
Izvor: Kosovo Online

Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu treba suditi kao što je suđeno nekadašnjem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, poručio je bivši komandant NATO u Evropi Vesli Klark, pišu Novosti.

“Ukrajina trpi ozbiljne gubitke. Ukrajinci gube ključnu infrastrukturu, koriste svoju energiju i industrijske i finansijske kapacitete. Mi tome doprinosimo”, rekao je Klark na panel diskusiji "Šta je cilj podrške Ukrajini" pozivajući da se Ukrajini isporuči oružje koje, zasad uzaludno, traži predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

Klark smatra da SAD i Ukrajina imaju različite ciljeve, zato što Ukrajina želi da povrati izgubljenu teritoriju, dok SAD žele da izbegnu direktan sukob Rusije i NATO.

“Kina je u savezništvu sa Putinom i posmatraju reakcije SAD. Oni vide kako američku administraciju plaše Putinove i Lavrovljeve pretnje nuklearnim oružjem”,  dodao je Klark.

I zato je, navodi, važno ispuniti sve zahteve Zelenskog, a naročito zahtev da se Rusima sudi za ratne zločine.

“Zapad nije dorastao svojoj obavezi da brzo osnuje tribunal za ratne zločine. To bi one koji su počinili zločin privelo pravdi. Kada je došlo vreme da se osudi Slobodan Milošević, bilo je onih u Beloj kući koji su smatrali da bi to moglo da oteža stvari. Nije ih otežalo, već ih je olakšalo. Prvi korak bi trebalo da bude suđenje Putinu i ruskim generalima za ratne zločine. Potreban nam je aktivan i stvaran tribunal koji će ih osuditi”, naveo je Klark i dodao da zna koliko je takav postupak delotvoran zbog isukstva na Balkanu devedesetih godina prošlog veka.

Kaže da kada je bio komandant NATO za vreme konflikta na Balkanu bio je odgovoran i zadužen za taj sukob.

“Osoba sa takvim zaduženjima mora da postoji i za sukob u Ukrajini”, smatra on. 

Klark je viša puta ponovio da je "tragedija što Vašington ne daje Zelenskom sve što traži", i da SAD moraju da proizvedu više naoružanja kako bi pokazale svoju spremnost da se suprotstave Kini.

“Ukoliko Rusija pobedi Ukrajinu, nećemo moći da držimo problem Tajvana pod kontrolom”,  zaključio je Klark.

Na onlajn konferenciji "Šta je cilj podrške Ukrajini" govorili su i penzionisani zapovednici američke vojske u Evropi, Filip Bridlav i Ben Hodžis.

I Filip Bridlav je, poput svojih prethodnika, kritikovao aktuelnu administraciju zbog toga što Kijevu ne obezbeđuje sve tipove oružja koje traži.

“SAD moraju da budu predvodnici kako bi ostatak sveta, kao po običaju, pratio”, rekao je Bridlav.

Bivši komandant američkih trupa u Evropi Ben Hodžis ocenio je da američka administracija izbegava da kaže "želimo da Ukrajina pobedi" zbog tradicionalnog stava da je Rusija nepobediva.

“Oni zapravo ne veruju da Ukrajina može da pobedi. Plaše se da bi Rusija mogla da eskalira sukob”, rekao je on.

Onlajn konferenciju organizovala je organizacija SAD-Ukrajina, a svi učesnici diskusije članovi su američkog udruženja "Prijatelji Ukrajine".