Kljajić: EU i SAD traže kandidata za promenu vlasti u Prištini

Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti
Izvor: X/Miroslav Lajčak

Politikolog Vladimir Kljajić ocenio je danas, komentarišući sastanak lidera opozicije sa Kosova i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, da EU i SAD traže kandidata za promenu vlasti u Prištini, piše Kurir.

Kljaić kaže da je opozicija u Prištini vrlo svesna namere međunarodnih predstavnika, te da nastoji da se pokaže u što boljem svetlu i da imaju da ponude mnogo više nego pozicija.

"Mislim da je opozicija u Prištini daleko konstruktivnija u ovom pogledu i koristiće ovu situaciju da međunarodnim partnerima, a pre svega SAD, pokaže da mogu više da ponude ako su oni na vlasti. Tako da je opoziciji jasni diplomatski pokazatelj da EU i SAD na neki način posmatraju i mogućnost promene vlasti. Videćemo da li će Kurti nastaviti da odbija saradnju i bude nekoperativan. Oni sad traže alternativu u opoziciji", istakao je Kljajić.

Na pitanje da li postoji neko ko bi mogao da vodi drugačiju politiku, u dobrim odnosima sa Beogradom u cilju rešavanja problema na  Kosovu, on je naglasio da je Kosovo u "naboju nacionalizma", te da nema onih koji bi se bavili pitanjem zaštite manjinskih zajednica.

"Mi moramo da razumemo političku situaciju na Kosovu, a to je da su u naboju nacionalizma koji smo mi živeli devedesetih godina. Može se smatrati bilo kakva izdaja, ustupanje ili zaštita nekih manjinskih prava srpskoj manjini. Tako da političari imaju veliki pritisak javnog mnjenja na Kosovu i samim tim nemaju podsticaj da rade na očuvanju manjinskih prava. Svakako Tači je bio konstruktivniji partner u tim pregovorimo, a Srbija treba da gleda šta je realno. Mi trebamo insistirati na tome da vidimo koji pregovarač može dati više nego Kurti", rekao je Kljajić.

Nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović smatra da Kurti koristi sukob u Banjskoj kako bi "podigao cenu sebi i Kosovu".

"Kurti još uvek pokušava da reaguje sa situacijom u Banjskom. On hoće da kaže da još nismo došli do pregovora i još imamo bezbednosne i druge probleme. Misli da će kroz to podići cenu svoje pozicije. Naravno, koliko god je neprijatan incident u Banjskoj, to je u odnosu na ceo kompleks problema samo incident. Nažalost, nije prva pucnjava na Kosovu. Tako da smo mi u jednoj situaciji gde bi EU htela da kreira momentum i da stvari počnu da se okreću i da uđemo u jednu brzopoteznu partiju", rekao je Šainović.

Ukazao je da Kurti kupuje vreme i skreće pažnju obilazeći utakmice i organizujući sporedne aktivnosti, a da suštinski treba da obelodani nacrt ZSO i prihvati da je sve već prihvatio potpisivanjem Briselskog sporazuma.

"Međutim, ne mislim da će to baš tako lako da ide. Jedna demonstracija Kurtijeva, sa pričom on je kao zauzet, a otišao je u Peć da gleda džudiste. To je još jedna od njegovih političkih demonstracija jer je on još uvek pod nekim političkim sankcijama. Stvar treba gledati sa suštinske strane. Šta je ustvari predlog za ZSO? Vodi se diskusija i pravimo se kao da to već nije potpisano Briselskim sporazumom", zaključio je on.