Koha: Albanska, bosanska i crnogorska dijaspora u SAD pisale Blinkenu o militantnosti Srbije

Stejt department
Izvor: Stejt department

"Panbalkanska dijaspora" uputila je apel albanske, bosanske i crnogorske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama sa zajedničkom zabrinutošću u vezi sa "povećanjem militantnosti srpske vlade prema Kosovu, ali i prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, prenosi Koha.

Pismom upućenim državnom sekretaru Entoniju Blinkenu pozvali su na oživljavanje proširenja NATO, "posebno u Bosni i na Kosovu".

"Panbalkanski apel albanske, bosanske i crnogorske dijaspore izražava zabrinutost i uznemirenost zajednica u vezi sa povećanjem militantnosti srpske vlade prema Kosovu, ali i, sve više, prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, navodi se u pismu.

Ocenjuju da je ovo zabrinjavajuće pitanje za SAD jer "direktno ugrožava mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana, a sa njim i mir u Evropi u celini“.

Organizacije i zajednice su preduzele ovaj istorijski zajednički poziv ocenjujući da je, kako se navodi u pismu, "priroda pretnje toliko velika da smo prihvatili da samo naša kolektivna akcija može sprečiti Vučićev režim da izvrši svoje najzlobnije mahinacije“.

"Takođe, pozivamo američke lidere da ožive proširenje NATO kao prioritet za region, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine i Kosova. Uključivanje ove dve politike u atlantski savez na kraju bi isključilo pretnju srpske (ili ruske) agresije i na kraju bi omogućilo da se jave društveno-ekonomske prednosti“, stoji u pismu koje je upućeno članovima Odbora za spoljne poslove Senata, članovima Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, državnom sekretaru Entoniju Blinkena i Džeku Salivenu, pomoćniku američkog predsednika Džoa Bajdena za pitanja nacionalne bezbednosti.

Volkov
11. Oktobar 2021.
Odavno se zna ko su nam prijatelji a ko nisu, samo polako i sve ce doci na svoje mesto.
Miodrag iz Peći
11. Oktobar 2021.
To što je ušlo u NATO ušlo je. BiH i Kosovo * nikada neće. BiH dok je Republike Srpske a Kosovo * dok je Srpske Liste. Dolazak Dodika na jubilarni samit Nesvrstanih pokazuje opredeljenost Srba ma gde bili. Guranje pod nečije skute za rad lučne sigurnosti samo pokazuje slabost tog naroda i kad tad će ih moćni odbaciti ili upotrebiti kao topovsko meso za postizanje svojih interesa.
Ni želja Albanskih lidera za ulazak u EU nije iskrena i to je EU prozrela i zato im ne da da opepele i priđu evrointegracijama.