Koha: Kurti u Velikoj Britaniji razgovarao i o modelima rešavanja postkonfliktnih situacija

Kurti na Univerzitetu u Belfastu
Izvor: Vlada Kosova

Zvaničnici ambasade Velike Britanije na Kosovu nagovestili su da se deo razgovora koje je kosovski premijer Aljbin Kurti imao prošle sedmice u toj zemlji odnosio na predlog za rešavanje nesuglasica sa Srbijom koji je naveo izaslanik Velike Britanije Stjuart Pič, piše Koha.

Kako su naveli, poseta Severnoj Irskoj bila je prilika da Kurti sazna više o iskustvima Ujedinjenog Kraljevstva u suočavanju sa različitim postkonfliktnim pitanjima.

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič je pre dva dana pomenuo upravo sporazum koji se odnosi na sukob u Severnoj Irskoj, a koji bi mogao da se primeni i u slučaju Kosova i Srbije.

Sporazum iz Belfasta potpisan je u aprilu 1998. godine i njime je potvrđen ustavni status Severne Irske i pravo tamošnjih ljudi da se identifikuju i priznaju kao Britanci i Irci.

Upitani o tom modelu, zvaničnici britanske ambasade u Prištini su samo rekli da je to dobra prilika da se iskoristi iskustvo Velike Britanije u rešavanju sukoba.

"Poseta premijera Kurtija Severnoj Irskoj bila je prilika za njega da sazna više o iskustvu Ujedinjenog Kraljevstva u suočavanju sa nizom različitih postkonfliktnih pitanja", navodi se u njihovom odgovoru.

Iz britanske ambasade su saopštili i da podržavaju dijalog koji se vodi u EU.

"Velika Britanija ostaje puna podrška dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije i traži od obe strane da ispune sve svoje obaveze", naveli su.

Iz kabineta premijera Kurtija nisu odgovorili u vezi sa modelom koji je predložio Pič i da li će ga razmotriti.

Na osnovu vladinih saopštenja, glavna tema Kurtijevih susreta sa britanskim zvaničnicima nije bila normalizacija odnosa sa Srbijom, već evropske integracije.

Kurti je, između ostalog, rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo zemlja koja ne okreće leđa svojim prijateljima i saveznicima, niti stoji skrštenih ruku pred agresijom, nasiljem i terorom.