Koha: Pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova vodili neformalne razgovore o izborima

izbori
Izvor: Večernje novosti

Nedostatak podrške koalicionih partnera lideru Alijanse za Budućnost Kosova Ramušu Haradinaju u kandidaturi za predsednika je okolnost koja bi mogla da dovede do vanrednih izbora na Kosovu, piše Koha.

Pokret Samoopredeljenje insistira na vanrednim izborima, a sada ih pominje i ABK, ukoliko njihov lider ne bude izabran za predsednika Kosova.

U neformalnim razgovorima pominje se mogućnost saradnje između Pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova, što bi dovelo do stvaranja okolnosti za izlazak građana Kosova na birališta, ne isključujući ni moguću postizbornu koaliciju, saznaje Koha.

Zvaničnici PS i ABK su u odgovorima za Kohu negirali da je bilo razgovora na tu temu, ali nisu negirali niti potvrdili buduću saradnju.

„Ne mogu da govorim o saradnji u ovom trenutku...Ostaje da se vidi kakvi će biti stavovi drugih stranaka, naravno da će se pojaviti i stav za moguće koalicije” rekao je poslanik ABK Rasim Seljmanaj.

Dodao je da izbori trenutno nisu tema.

„Ne radi se o napuštanju koalicije, ali ako ne postoji konsenzus da Ramuš Hradinaj bude predsednik Kosova, onda je naša pozicija jasna, slede izbori”, rekao je Seljmanaj.

Samoopredeljenje je poreklo da ja sa ABK razgovaralo o mogućnosti koalicije.

Portparol Pokreta Samoopredeljenje Perparim Krueziu je rekao da nije bilo sastanka na tu temu, komentarišući da se “stara garda okupila da sruši” vladu bivšeg premijera Aljbina Kurtija.

Krueziu je dodao da je “prikladno” da građani ponovo iskažu svoju volje posle izbora održanih 6. oktobra.

„Bez unapred slobodnih i demokratskih izbora ne možemo razgovarati o bilo kakvoj saradnji“, rekao je Krueziu.

Istakao je da održavanje vanrednih izbora ne treba da sledi logiku spremnosti i podobnosti političkih stranaka ili da li nekome odgovaraju ili ne.

Prema njegovim rečima izbori su demokratski mehanizam koji osigurava zastupanje volje građana u institucijama koje vode i brinu o njegovoj dobrobiti.

“Stoga je naš zahtev za nove izbore dobio podršku više od 250 hiljada građana koji su potpisali peticiju, a njihovo održavanje je isto toliko potreba, koliko je i neophodnost zahtev i volja građana kojima se mora odgovoriti. Svaka politička stranka koja se takmiči na izborima podleže tome“, rekao je Krueziu.

Nakon najave kandidature Haradinaj je poslao signale Demokratskom savezu Kosova da ukoliko ga ne podrže, ni stranka koju on vodi neće podržati nijednog drugog kandidata.

Za razliku od pregovora koje je vodio sa Pokretom Samoopredeljenje, sada DSK, kao glavni partner u koaliciji, ne želi da predsednik bude tema razgovora dok za to postoje ustavni rokovi.

Ali ta tema može se otvoriti i ranije, jer je aktuelni predsednik Hašim Tači najavio da će podneti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu za ratne zločine .

Takođe se pominje mogućnost da će nakon objavljivanja optužnice Demokratska partija Kosova biti uključena u koaliciju i da će im DSK ponuditi mesto predsednika.

Pre nekoliko dana Isa Mustafa je govorio o mogućim promenama u vladi koje bi se mogle dogoditi u bilo kom trenutku.

Čak i ako se DSK i DPK udruže, bez ABK neće moći da obezbede dve trećine poslanika u sali.

Neizbor predsednika vodi zemlju na prevremene izbore, navodi Koha.