Koha: Politički rat Vjose Osmani i Hotija

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Izjava predsednice kosovske skupštine Vjose Osmani da institucija kojom presedava neće poštovati moratorijum na primenu u međunarodnim organizacijama smatra se političkim ratom između nje i kosovskog premijera, prenosi Koha.

Ipak, procenjuje se da Osmanijeva ne može da se prijavi samo za međunarodne organizacije, jer, kako kaže Butrint Beriša iz prištinskog Instituta za političke studije, većina prijava želi da prođe kroz vladu ili da ima blisku koordinaciju između svih glavnih institucija.

U pravnom smislu, treba reći da je to protivustavna poenta u smislu da član 17. Ustava, ali i druge pravne obaveze kaže da Kosovo mora da traži članstvo u međunarodnim organizacijama. Isto se radi i Programom Vlade Republike Kosovo“, rekao je Beriša.

Stav univerzitetskog profesora međunarodnih odnosa Arbena Fetošija je da uključivanje ove tačke u sporazum Kosovo-Srbija naštetilo međunarodnom subjektivitetu Kosova.

"Mislim da stavovi predsednice Skupštine odražavaju već poznate političke izveštaje u DSK koji su rezultirali smenom zamenika predsedavajućeg DSK. Nadam se da naša vlada neće formalizovati zabranu prijavljivanja međunarodnim organizacijama poput Beograda, koji se ne pridržava striktno obaveza koje je preuzeo u Vašingtonu sporazumom od 4. septembra.

Skupština Kosova nije odgovorila za članstvo u koje organizacije namerava da se uskoro prijavi, kao što je upozorila Osmani.

Pre nekoliko dana, Vlada Kosova odobrila je plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, gde između ostalog, obavezuje sve institucije da se ne prijavljuju za članstvo u međunarodnim organizacijama u narednih godinu dana.