Konjević: Zapadni Balkan tradicionalna interesna sfera Rusije, u regionu prisutan visok intenzitet hibridnih pretnji

Raško Konjević
Izvor: MO Crne Gore

Ministri odbrane država članica NATO-a saglasni su da je rat u Ukrajini drastično promenio bezbednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu na bezbednosnu prijetnju pod kojom se nalaze i drugi partneri i regioni, među kojima i Zapadni Balkan, prenosi RTCG.

Oni su, na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO-a u Madridu organizovala ministarka odbrane Kraljevine Španije, Margarita Robles Fernandez, konstatovali da NATO treba da zauzme proaktivnu ulogu i pruži konkretnu podršku u jačanju kapaciteta partnerima u ovom regionu, posebno Bosni i Hercegovini, čiji je ministar takođe prisustvovao večeri. 

Obraćajući se na događaju, čija je tema bio region Zapadnog Balkana u kontekstu širenja hibridnih prijetnji nakon invazije Rusije na Ukrajinu, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Crne Gore, Raško Konjević podelio je zabrinutost zbog sve većeg prisustva Rusije u regionu.

"Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije. U regionu je prisutan visok intenzitet hibridnih pretnji, najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice“, kazao je Konjević. 

Ponovio je da je u tom kontekstu od velikog značaja konkretna saradnja između NATO i EU, dodajući da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena punoj evropskoj integraciji, putu koji vidi kao jedini garant sigurnosti i prosperiteta celog regiona.

On je dodao da će time ujedno biti sužen prostor za maligni uticaj trećih država na prostoru Zapadnog Balkana.