Konjufca: Hitno potrebna evroatlantska integracija Zapadnog Balkana

Levits i Konjufca
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca sastao se sa predsednikom Letonije Egilsom Levitsom kojem je zahvalio na kontinuiranoj podršci Letonije Kosovu kroz misiju Kfor, a govorio je i o "pretnjama po region koje, preko Srbije, dolaze iz Rusije", prenosi Ekonomija onlajn.

Konjufca je rekao da mu je čast da se sastane sa predsednikom prijateljske zemlje poput Letonije, koja je među prvim članicama Evropske unije priznala nezavisnost Kosova.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji i bezbednosnim izazovima, Konjufca je istakao da Rusija i njen saveznik Srbija predstavljaju "ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti i šire".

"Zbog toga postoji hitna potreba za evroatlantskom integracijom Zapadnog Balkana", naglasio je on i zatražio od predsednika Levitsa podršku Letonije Kosovu na ovom putu.

On je zahvalio predsedniku Levitsu na kontinuiranoj podršci koju Letonija pruža Kosovu u svim procesima i na doprinosu letonskih trupa koje deluju u okviru Kfora.

Predsednik Levits je, kako se navodi, istakao da pozdravlja prijavu za članstvo Kosova u Savet Evrope i potvrdio podršku Letonije liberalizaciji viznog režima, kao i težnjama Kosova za članstvo u NATO i EU.

Konjufca i predsednik Levits izrazili su volju za produbljivanjem saradnje u mnogim oblastima od zajedničkog interesa i za unapređenje odnosa između Kosova i Letonije.