Konjufca: Optimista sam pred današnje glasanje o članstvu Kosova u Savet Evrope

Gljauk Konjufca
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izrazio je optimizam da će Kosovo proći drugi korak ka članstvu u Savetu Evrope, prenosi Ekonomija onlajn.

Konjufca je naglasio da je nepravedno nametati dodatne uslove za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji, jer je poslednji kriterijum za članstvo u Savetu Evrope bio prenos zemlje na manastir Dečane.

"Danas sam veliki optimista i verujem da će Kosovo preći ovaj drugi veliki korak ka članstvu u Savetu Evrope jer onda ostaje samo treći. Mislim da nije fer da Kosovo doživi dodatne uslove od onih koje možete sami da pročitate u izveštaju koji su sastavili stručnjaci Saveta Evrope. Ti eminentni stručnjaci iz Saveta Evrope imaju mandat od dolaska na Kosovo i ocenili su nivo demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, koji su tri najvažnija stuba Saveta Evrope", rekao je Konjufca. 

Dodao je da izvestilac SE Dora Bakojani svoj izveštaj gradila na njihovim podacima.

"Taj izveštaj pokazuje da Kosovo imalo samo jedan uslov, što se članstva tiče, a to je manastir Dečani. Nema drugih dodatnih uslova, ako druge zemlje žele da njihove vlade nameću dodatne uslove, onda mislim da je to neprihvatljivo. To je namerno nanošenje štete Kosovu i njegovom interesu. Gospođa Bakojani, koja dolazi iz države koja nije priznala Kosovo, kaže da je samo manastir uslov, a oni nam nameću druge uslove“, rekao je Konjufca.