Konjufca: Srbija ima dvostruke standarde

Sastanak skupštinskih odbora u Prištini
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca izjavio je da bi institucije Kosova trebalo da verifikuju dogovore postignute u dijalogu sa Srbijom, dok se predstavnica Demokratskog instituta Kosova (KDI) Jeta Krasnići žali da proces dijaloga prati netransparentnost, izveštava Ekonomija onlajn.

Na šestom koordinacionom sastanku predsednika parlamentarnih odbora o nadzornoj ulozi dijaloga Kosova i Srbije, Konjufca je rekao da se Kosovo optužuje za nesprovođenje sporazuma.

"Proces dijaloga traje već deset godina. Srbija smatra da ima stratešku poziciju, a zapravo ima dvostruke standarde. Potrebno je da kosovske institucije shvate da nisu ovde samo da bi preispitale koliko je neophodna primena sporazuma", smatra Konjufca.

On je naglasio da pomaka u dijalogu mora biti kako bi Kosovo bilo priznato od pojedinih država.

"Države koje nisu priznale Kosovo obrazložile su da neće promeniti svoj stav o nepriznavanju dok nas Srbija ne prizna", rekao je Konjufca.

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova navela je da proces dijaloga nije dovoljno transparentan, jer mnogi sporazumi nisu objavljeni. Krasnići je takođe rekla da je civilno društvo spremno da sarađuje u procesu dijaloga.

"Smatrali smo da su sastanci parlamentarnih odbora dobar način za razmenu informacija. Ovaj proces se ne ističe velikom transparentnošću, a postoje sporazumi koji nisu objavljeni, a vidimo da su sprovedeni ", naglasila je Krasnići.

I Konjufca je istakao da je potrebno da se u proces dijaloga uključe nevladine organizacije, kao i skupštinski odbori.