Kosovska policija ušla u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, suzavcem i šok bombama na okupljene Srbe

Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Pripadnici Kosovske policije okružili su danas pre podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu.

Srbi iz tih gradova, vidno uznemireni ovim dešavanjima, počeli su da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se i pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa.

17.30  Situacija na severu Kosova trenutno mirna, ali napeta

Trenutna situacija u opštinama na severu Kosova, u koje su danas upali pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije je mirna, ali izuzetno napeta, javlja izveštač Kosovo onlajna.

17.10 Jake policijske snage ispred opštine u Zvečanu

Ispred zgrade opštine u Zvečanu raspoređeni su pripadnici Kosovske policije. Nakon današnjeg upada uz suzavac i šok bombe, u zgradu je upratnji policije došao i novoizabrani gradonačelnik Iljir Peci.

16.40 Centar grada pod dimom od suzavca

Pripadnici Kosovske policije ušli su u zgradu opštine u Leposaviću uz veliku količinu ispaljenog suzavca i šok bombi. Ceo centar grada je u dimu. 

16.15 U toku upad i u zgradu opštine u Leposaviću

Posle upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici Kosovske policije trenutno nasilno ulaze i u zgradu opštine u Leposaviću. Kako javlja reporter Kosovo onlajn ispalili su suzavac i šok bombe. 

16.00 Suzavac i u dvorištu crkve

Kosovska policija je tokom akcije upada u zgradu opštine u Zvečanu bacila suzavac i u dvorište Srkve Svetog Đorđa i ispred Doma zdravlja u ovom mestu.

15.50 Policija upala i u zgradu opštine Zubin Potok

Kosovska policija upala je i u zgradu opštine Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njen ulazak.

15.16 Dr Radomirović: U KBC Mitrovica ukazana pomoć povređenima

Zamenica direktora KBC u Severnoj Mitrovici dr Danica Radomirović potvrdila je za Kosovo onlajn da je primljeno desetak ljudi sa povredama od šok bombi i suzavca, ali i sa povredama od udaraca tokom upada pripadnika Kosovske policije u zgradu opštine Zvečan. Svima je ukazana pomoć i imaju lakše povrede.

15.10 Oklopna vozila na ulicama 

Nakon ulaska pripadnika Kosovske policije uz suzavac i šok bombe u zgradu opštine, oklopna vozila patroliraju ulicama Zvečana. 

15.00 Pripadnici Kfora u Zvečanu

U Zvečanu su prisutni i pripadnici Kfora, ali se za sada drže po strani i nisu reagovali na dešavanja u gradu nakon što je Kosovska policija uz upotrebu suzavca i šok bombi ušla u zgradu opštine.

14.50 Više povređenih primljeno u KBC Mitrovica

U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu primljeno nekoliko građana koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca.

14.43 Građani postavljaju blokade ispred opštine Leposavić

Na skretanju ka zgradi opštine Leposavić građani su postavili barikade. Istovaren je šljunak i na taj nači blokiran deo puta.

14.20 Kolona oklopnih policijskih vozila ušla u Zvečan

Oklopna vozila specijalnih jedinica Kosovske policije ušla su u Zvečan. Prisutni su i specijalci policije naoružani dugim cevima.

14.15 Zapaljen automobil policije u Zvečanu

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili Kosovske policije i jedan civilni auto.

14.10 Oznake KBS na šlemovima pripadnika policije

Među pripadnicima kosovske policije koji su okružili zgradu opštine Zvečan, a zatim i uz upotrebu suzavca ušli u opštinu, bilo je nekih koji su na šlemovima imali oznake KBS. 

13.40 Policija i šok bombama na okupljene Srbe, ušli u zgradu opštine

Pripadnici Kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilikom su pored suzavca koristili i šok bombe. U jednom trenutku su se začuli i rafali.

13.30 Oklopno vozilo i vozilo za razbijanje barikada u Zvečanu

Sa jedne strane ulice koja vodi ka zgradi opštine u Leposaviću postavljen je kamion kao prepreka. Iza kamiona nalazi se jedno oklopno vozilo Kosovske policije i jedno za razbijanje barikada. Okupljeni građani negoduju.

13.15 Policija bacila suzavac

Pripadnici Kosovske policije bacili su suzavac ispred zgrade opštine Zvečan kako bi rasterala okupljene Srbe.

12.50 Srbi se okupili ispred zgrade opštine u Zvečanu

Srbi u Zvečanu počeli su da se okupljaju ispred zgrade opštine. Situacija je mirna, ali je među ljudima primetno uznemirenje zbog prisustva pripadnika Kosovske policije. 

12.15 Sirene za uzbunu oglasile su se i u Severnoj Mitrovici

U Leposaviću nema signala mobilne telefonije, a u Severnoj Mitrovici su se oglasile sirene.