Kosovu preti gubitak od 500 miliona evra, ukoliko EU ne ukine kaznene mere

kosovo eu zastave
Izvor: vocaleurope.eu

Kosovo rizikuje da izgubi više od 500 miliona evra sredstava iz EU ako se ove godine ne ukinu mere koje su donete pre nekoliko meseci, ocenjuju analitičari za "Ekonomiju onlajn" i dodaju da su šanse za ukidanje - male.

S obzirom da je, kako navode, Kosovo siromašno, sa najmanjim budžetom u regionu, a imajući u vidu veliko povećanje cena u poslednje vreme, gubitak podrške EU samo komplikuje situaciju.

Politički analitičar Arbnor Sadiku kaže da se mere koje je uvela EU ne ukidaju iz više razloga.

"Prvo što znamo jeste da je donošenje odluka u institucijama Evropske unije složeno, vrlo je lako odlučiti se za određenu politiku, ali odustati od odluke - kakva je ova u vezi sa merama protiv Kosova - predstavlja težak zadatak, jer mora da postoji konsenzus 27 članica", ističe Sadiku.

Drugi razlog je, prema njegovim rečima, "aktuelni kosovski lider", a zatim i neispunjavanje zahteva EU.

"Nesprovođenje zahteva koje je imala Evropska unija od strane Vlade Kosova, kao što su brza deeskalacija situacije na severu Kosova i stvaranje najkraćeg puta za izbore na severu. Dodajte tome i asocijaciju opština sa srpskom većinom", navodi Sadiku.

On upozorava da će Kosovo verovatno izgubiti 500 miliona evra neukidanjem mera.

"Veoma su male šanse da te mere budu ukinute ove godine. Verovatno će biti negde blizu 500 miliona, te cifre mogu da variraju. Ali gubici su ogromni, sama činjenica da se govori o milionima evra znači da je siromašna zemlja kao što je Kosovo potpuno zavisna od stranih donatora i, naravno, budžet koji ima ne može da ispuni sve zahteve i potrebe njenih građana", istakao je Sadiku.

Politički analitičar Bekim Kabaši takođe tvrdi da , ako ostane pod sankcijama, Kosovo rizikuje da izgubi oko 500 miliona evra.

"Kosovo je i dalje pod sankcijama EU i rizikuje da izgubi izuzetno veliki fond finansijske podrške, oko 500 miliona evra, ako sankcije ne budu ukinute do kraja ove ili početkom sledeće godine. Siromašno Kosovo sa veoma malim budžetom i siromaštvom rizikuje da izgubi čak i podršku koja je bila uobičajena u prošlosti", poručio je Kabaši.