Kovač: Jašari na čelu KBS – loša vest za Srbe na Kosovu

general-major Mitar Kovač
Izvor: Sputnjik

"Postavljanjem Baškima Jašarija na čelo KBS Priština je poslala poruku da teroristička OVK i dalje postoji i da će ideja koju su zastupali jačati, što je za Srbe na Kosovu loša vest i znači da mogu svašta da očekuju", smatra general-major u penziji Mitar Kovač, prenosi Sputnjik.

Kovač kaže da je novi "legitimitet terorističkoj OVK dao i Aljbin Kurti kada je nedavno za KBS rekao da su nastavak OVK, a dodatno upozorenje je postavljanje Jašarija koji je potomak Adema Jašarija, ozloglašene i dokazano antisrpski orijentisane ličnosti". 

"Aktuelna vlast u Prištini pokušava da ‘disciplinuje’ vrhove u svojim bezbednosnim strukturama što pokazuje i ovaj slučaj kada na čelo KBS dovodi ljude koji su politički podobni i provereni kadrovi, a usko vezani za njihov ‘nacionalni’ pokret iz prošlosti", kaže Kovač.

Stvar je tim gora što se radi, dodaje on, o "ljudima koji su članovi onih familija koje su neposredno učestvovale u jačanju terorističkog pokreta na Kosovu, odnosno terorističke OVK".

Novi komandant KBS je, inače, svojevremeno bio predmet interesovanja i Kfora i Unmika i nalazi se u "Beloj knjizi" organizovanog kriminala koju je Kfor objavio za svoje interne potrebe. Komentarišući tu činjenicu, Kovač kaže da se radi o osobi koja je napredovala zahvaljujući podršci tih nacionalnih elementa, pa i kriminalnih krugova na prostoru Kosova.

"A znamo da je njihov politički vrh usko vezan sa ljudima sumnjivih biografija koji se bave trafikingom, narkoticima, prodajom oružja itd", napominje Kovač, podsećajući da je Rifat Jašari vođa jednog od najjačih kriminalnih klanova na Kosovu.

Imenovanje Baškima Jašarija, uveren je Kovač, iz tog razloga nije nikako dobra vest, posebno u smislu bezbednosti Srba na Kosovu.

"Takvi ljudi kada dođu na čelo bezbednosnih struktura neće se puno baviti zaštitom građanskih prava, a još manje zaštitom manjina na KiM, odnosno Srba i u tom smislu srpsko stanovništvo će biti ugroženije", napominje Kovač.

Ako tome dodamo i ljude koje će on dovesti za sobom, ističe Kovač, kako bi obezbedio potpunu poslušnost tokom izvođenja budućih operacija što političkih što ostalih, onda možemo da očekujemo samo nove probleme.