Krasnići: Kurti nije transparentan po pitanju dijaloga sa Srbijom

Rezarta Krasnići
Izvor: Reporteri

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići kaže da nema transparentnosti u dijalogu sa Srbijom i da je premijer Aljbin Kurti dužan da izvesti Skupštinu zašto prihvata francusko-nemački plan koji ne sadrži konačno priznanje, prenosi Reporteri.

"Premijer Aljbin Kurti ima obavezu da članove Skupštine obaveštava o procesu dijaloga, jer je upravo on bio u opoziciji kada smo podržali nekoliko rezolucija da mora da se izveštava pre i posle svakog sastanka sa srpskom stranom. Do sada nismo vodili nikakvu debatu. Mi kao opozicija treba da ga pozovemo ubrzo nakon ovih sastanaka koje ima sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom. Mogu reći da nema transparentnosti po pitanju dijaloga i francusko-nemačkog predloga", rekla je Krasnići.

Što se tiče francusko-nemačkog predloga, Krasnići kaže da ne može da komentariše jer još uvek nije videla njegovu sadržinu.

"Ne mogu reći da li je prihvatljiv ili ne jer ga još nisam videla. Premijer treba da dođe u Skupštinu i izvesti o tom planu. Čula sam da plan ne sadrži međusobno priznanje, mi smo kao DSK podržali dijalog koji ima obostrano priznanje uvek čuvajući ustavnost, integritet i teritorijalni suverenitet. Kurti treba da dođe i kaže građanima zašto sada prihvata osnovno priznanje kada smo tražili konačno i zašto se ovaj proces odugovlači", izjavila je ona.