Krasnići: Nova vlada pa dijalog sa Srbijom, da se to jednom završi, a sledeće godine na izbore

Miljazim Krasnići.jpg
Izvor: Bota Sot

Politički analitičar Miljazim Krasnići veruje da će na Kosovu biti formirana nova vlada nakon odluke Ustavnog suda, koja se očekuje do 29. maja, a posle toga su, po njegovim rečima, veoma mogući protesti pristalica Pokreta Samoopredeljenje, što znači novu destabilizaciju Kosova.

“Samoopredeljenje je u prošlosti već organizovalo proteste, izazvali su već i pre destabilizaciju Kosova protestima i napadima u Skupštini i nastaviće sa takvom praksom, jer to je jedan anarhistički pokret u pravom smislu te reči”, kaže Krasnići za Kosovo Onlajn i dodaje da će Samoopredeljenje na kraju shvatiti da se vlast ne može zadržati silom.

Krasnići ocenjuje da se Kosovo već nalazi u političkoj krizi i smatra da bi novi izbori doveli do još veće destabilizacije.

“Najbolje bi bilo da se formira nova vlada koja će unaprediti dijalog sa Srbijom, da se to jednom završi, a da se sledeće godine ide na izbore”, kaže profesor Krasnići. 

On se pita i kakvog smisla imaju izbori ako samo pobednička partija može da formira vladu.

“To nema smisla jer ispada da su poslanici pobedniče stranke vredniji od ostalih narodnih poslanika, to je nelogično”, smatra Krasnići.

Ustavni sud Kosova je suspendovao proces formiranja nove vlade do 29. maja, nakon što je Samoopredeljenje zatražilo da razmotri ustavnost odluke predsednika Kosova da mandat za sastav vlade poveri Avdulahu Hotiju iz DSK-a.

Tokom prošle nedelje Tači je pozvao sve da ne vrše pritisak na rad Ustavnog suda uz napomenu da će on poštovati svaku njegovu odluku. 

S druge strane, vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti ostaje pri svom stavu da će obavljati funkciju predsednika vlade do novih izbora.