Krasnići: Obaveza Kosova je da formira ZSO, u suprotnom ulazi u sukob sa EU i SAD

MilJazim Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Osnivanje Zajednice srpskih opština je međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo ratifikacijom sporazuma iz Brisela u Skupštini, kaže politički analitičar Miljazim Krasnići i dodaje da do formiranja ZSO mora da dođe, prenosi Ekonomia online.

Krasnići ocenjuje da bi bilo "neverovatno da Kosovo uopšte ne formira ZSO, jer bi u tom slučaju ušlo u sukob sa SAD i EU".

"Ono što Vlada treba da uradi jeste da pokrene inicijativu i izradi statut ZSO, koji treba da posluži drugoj strani, posrednicima, i tako sprovede uslove Ustavnog suda, odnosno da otkloni elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom", kaže Krasnići.

Smatra naivnim to što kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i predsednica Vjosa Osmani koriste euforičnu retoriku protiv ZSO, znajući pritom da postoji obaveza koju je Kosovo preuzelo.

"Neodgovorna je, a rekao bih i naivna, ta retorika, jer Kosovo tu obavezu mora da ispuni. Deluje neverovatno i nemoguće da uopšte ne dođe do formiranja ZSO, jer bi u tom slučaju Kosovo ušlo u sukob sa SAD, sa Evropskom unijom, a moglo bi da i bude izolovano. Sve bi to onda podstaklo srpsku zajednicu na legitimnije izražavanje nezadovoljstva, koje bi moglo da rezultira nekim oblikom proglašenja severa kao privremeno neutralne zone, pa tako stvari mogu postati još gore", rekao je Krasnići.