Krasnići: Stanje je alarmantno, Kosovo je pred izolacijom

Miljazim Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Situacija koja je nastala u dijalogu i odnos između premijera Kosova Aljbina Kurtija i EU posrednika u dijalogu uznemirujući su i alarmantni, smatraju analitičari i upozoravaju da ako vlast ne uzme u obzir poslednje poruke izaslanika SAD Gabrijela Eskobara, Kosovo može pretrpeti ozbiljne posledice, piše Dukađini.

Profesor Miljazim Krasnići kaže da izvršna vlast treba da promeni svoj pristup posrednicima u dijalogu i da pažljivo sluša američke poruke, jer u suprotnom, može doći do posledica.

„Nažalost, Kosovo je već suočeno sa velikim međunarodnim pritiskom, pred rizikom izolacije, blokadom integracija, pred rizikom da blokira fondove Evropske unije i time pokvari svoj imidž pouzdane strane u procesu dijaloga. Dakle, situacija je definitivno alarmantna. U ovoj situaciji, ono što je Eskobar rekao mora se pravilno razumeti jer on dolazi u ime Amerike“, rekao je Krasnići.

Isto kaže i profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi, koji ističe da bi integracija Kosova mogla postati teža.

„Poruke, odnosno ukori gospodina Eskobara su veoma grube, duboke i sa mnogo posledica, jer ne smemo zaboraviti da ove poruke i ukori dolaze iz najmoćnije države na svetu, za najnemoćniju državu u svetu. Tako da u ovom slučaju moramo da obratimo pažnju da budemo mirniji i strateški jer u suprotnom još uvek možemo da budemo kažnjeni“, rekao je Arifi.

 Beljgazim Kamberi iz Instituta "Musine Kokalari" kaže da se sve ove poruke sa Zapada odnose i na nesprovođenje dogovora postignutih u okviru dijaloga.

„Odnosno, oni stoje iza aktuelnog dijaloga i procesa, ali stoje i iza posrednika Lajčaka, što znači da Zapad generalno ne razume i ne prihvata Kurtijeve kritike, a sa druge strane nije faktor koji spreman da odustane od sadašnjeg procesa i sadašnjeg okvira za implementaciju Ohridskog sporazuma“, rekao Kamberi.