Krivokapić: EU će zahtevati da odvojimo našu kontrolu leta od Srbije

Ranko Krivokapić
Izvor: Dan

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić upozorio je na sednici Vlade da će Evropska unija zahtevati od Crne Gore, kada bude članica, da ima sopstvenu kontrolu letenja koju sada obavlja zajedno sa Srbijom, prenosi RTCG.

"Dugoročno, naše kretanje ka EU tražiće od nas da uzmemo letenje pod našu kontrolu. Mi već imamo problem sa susedima koje smo priznali, kao što je Kosovo, zbog toga što imamo zajedničku kontrolu sa drugom državom, pa ne možemo da dobijemo letove sa Kosova. Treba da se pozabavimo time što pre čime bismo i uvećali prihode po tom osnovu", kazao je on.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je kazao da je još jedan od paradoksa da Crna Gora ne može da koristi svoj vazdušni prostor i ostvaruje prihode.

"Verujte, ja tako nešto u životu nisam čuo. Moj apel je da se to odmah reši. Ne znam šta da kažem, kako smo onda zabranili Sergeju Lavrovu da prođe? Ako ima neko logično objašnjnje spreman sam da prihvatim, ako ne, mi donosimo odluku za naš vazdušni prostor", zaključio je on.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) državna je agencija za pružanje usluga kontrole letenja u vazdušnom prostoru koji obuhvata vazdušni prostor Srbije, države Crne Gore, deo vazdušnog prostora iznad Jadranskog mora, a do 2019. i 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine.

Ukupna površina vazdušnog prostora kojim upravlja je 113.664 km2.