Krstić: Dolaskom Bajdena pojačaće se pritisak na Srbiju oko Kosova

Milan Krstic/FPN/Tanjug
Izvor: Tanjug

Ukoliko Džozef Bajden pobedi na izborima za predsednika Sjedinjenih Američkih Država možemo očekivati povratak na onu politiku koja je bila pre Trampa, a to znači manje manevarskog prostora i zajednički pristup sa EU da je neophodno što pre doći do sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao je u emisiji "Probudi se" na TV Nova S, asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić.

On je naveo da dolazak Bajdena u Belu kuću može da ima i neke dobre implikacije po Srbiju, kao i za čitav svet, imajući u vidu, kako kaže, da će se poslati pozitivna poruka u vidu smanjivanja populizma.

"Naravno da može da se izvuče nešto dobro, ali bojim se da se našoj zemlji ograničeniji manevarskih prostor sa Bajdenom, nego što je bio slučaj sa Trampom", objašnjava Krstić.

Napomenuo je da se tokom izbora za šefa američke države, pokazalo da je koronavirus politička tema.

"Da nije bilo kovida, mislim da bi Tramp i dalje bio u Beloj kući. Kovid je izbacio loše aspekte upravljanja krizom od strane predsednika i pomogao da se front protiv njega ujedini. Koronavirus je uticao i na ekonomiju, tako da je i glavni adut Donalda Trampa stavljen u drugi plan", naveo je Krstić.

Prema njegovim rečima, koronavirus će i dalje bitno uticati na političke ishode, a upotreba oštrijih mera u borbi protiv pandemije neće biti po volji mnogih Amerikanaca, pre svega pristalica aktuelnog američkog predsednika.

"Donald Tramp je drugi u istoriji po broju glasova od kad postoje izbori u SAD. Prvi je Bajden. Ljudi koji glasaju za Trampa su protivnici zatvaranja, jer smatraju da će to loše uticati na ekonomiju, a dobar deo njih i ne veruje u koronavirus", rekao je Krstić.

Kako je dodao, građani Srbije opravdano pridaju mnogo značaja izborima za predsednika SAD.

"Naravno, to neće izazvati temeljne potrese u odnosima SAD i Srbije. Tramp je, doduše, dao više manvarskog prostora našoj strani i malo je smanjio pritisak, kad je reč o pregovorima oko statusa Kosova. Sad kad dođe Bajden, možemo očekivati povratak na onu politiku koja je bila pre Trampa, a to znači – manje manevarskog prostora, zajednički pristup sa EU da je neophodno što pre doći do sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, verovatno će uslediti i veći pritisak na Republiku Srpsku za postizanje nekog dogovora za promenu ustavnog dizajna u BiH", zaključio je Krstić.

 

Volkov
07. Novembar 2020.
Zapadnjaci su nasi partner a rusi nasa braca. To je jedna velika razlika. Zapad vise nije sto je bio 90ih, a ni Rusija nije sto je onda bila. Vremena se menjaju i nije tako bitno ko upravlja Amerikom. A prijatelji odavno nam nisu bili.
Dudikof 69
07. Novembar 2020.
Nisi ti dobar zaista jedan podatak za tebe jedna Kalifornija ima veći BDP od cijele Rusije da ne idemo dalje