Kurc: Sankcije protiv Rusije ne deluju, zabrinjava pogoršanje kulture debate u Evropi

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc
Izvor: Fejsbuk/Sebastijan Kurc

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je sankcije uvedene Rusiji, dovodeći u pitanje njihovu delotvornost, i upozorio da se u Evropi sve više ograničava sloboda govora, odnosno pogoršava „kultura vođenja debate“.

„Bilo je potrebno da EU, kao reakcija na rusku agresiju, uvede sankcije. Međutim, cilj mora biti da se postigne primirje i okonča krvoproliće, i onda korak po korak ponovo smanjiti stvaranje blokova – jer na kraju to vodi samo ka podeljenom svetu i pomeranjima u globalnoj privredi“, objasnio je Kurc za švajcarski „Blik“.

On je naglasio potrebu da se uspostave pregovori, pošto Rusija i pored sankcija pokazuje značajnu ekonomsku snagu, što pokazuje da nije postignuta potpuna međunarodna izolacija.

Kurc je ukazao da je ruska privreda u protekloj godini porasla više nego evropska i istovremeno je porastao trgovinski bilans Kine i Rusije za 25 odsto.

On je podsetio da je govorio da u ukrajinskom sukobu, iako želi da Ukrajina pobedi u tom konfliktu, na kraju neće biti pobednika ni gubitnika, već će biti neophodni pregovori.

Upitan da li je to naivno viđenje, kazao je da Rusija trenutno investira oko 40 odsto svog budžeta u rat, što je šest odsto BDP-a.

„Postoji neverovatna odlučnost ruske strane i na kraju,  Rusija je i nuklearna sila. U jednom trenutku će biti neophodno započeti razgovore“, uveren je Kurc.

Na konstataciju da je najvažnije jedinstvo međunarodne zajednice, ispoljeno na Samitu u Švajcarskoj, Kurc je kazao da Rusija nije međunarodno izolovana, da samo oko 15 odsto svetskog stanovništva živi u SAD i Evropi, a da širi delovi sveta ovaj konflikt ne smatraju svojim.

„Zbog toga je važnije nego ikada da se pronađe rešenje bez krvoprolića, i da se blokovsko razmišljanje, koje je nastalo u našem svetu, ponovo smanji. Jer to bi dugoročno gledano, vodilo ka sve više konflikata i ratova, umesto da ih bude manje“, upozorio je on.

Upitan za isporuke naoružanje, Kurc je rekao da može da shvati da postoji podrška EU i SAD.

„Jasno je i da se taj rat koji je izazvala Rusija mora osuditi. Ali, verujem da takmičenje u naoružavanju i stvaranju blokova ne sme biti naš cilj, jer ovaj rat ne može da se pobedi vojno, i na kraju će biti potrebni pregovori. To kažem kao neko iz male, neutralne zemlje“, naglasio je on.

Kurc je rekao da podržava neutralnost i izrazio uverenje da je dobro da postoje države koje svojim neutralnom ulogom mogu biti mesto za dijalog i međunarodnih organizacija.

„I vojno neutralne države imaju brojne mogućnosti da podrže Ukrajinu“, uveren je Kurc.

Govoreći o nedavnim izborima za Evropski parlament, rekao je da, kao političar opcije desno od centra, pozitivno gleda na to što su stranke tog spektra ojačale.

„Nisu pobedile samo stranke krajnje desnice. Plus od 13 od ukupno 720 poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu nije toliko veliki za desničarske stranke, kako to prokazuju mediji. O revoluciji prema desnici se ne može govoriti“, podvukao je on.

Kurc uspeh desničarskih smatra vidi kao izraz rastućeg nezadovoljstva građana sa aktuelnom politikom i rastućom zabrinutošću o temama kao što je migracija.

Izrazio je, takođe, i zabrinutost zbog kulture debate u Evropi.

„Stekao sam utisak da sve više i više ljudi u Evropi ima osećaj da svoj stav više ne mogu slobodno izneti, jer bi u suprotnom bili okarakterisani kao desničarski radikali. Kod odbija energetsku i klimatsku politiku, odmah se se okarakteriše kao neko ko negira klimatske promene. Ko dovodi u pitanje sankcije protiv Rusije biva nazivan prijateljem Rusije. Verujem da takav način kulture debate predstavlja pravi problem za našu liberalnu demokratiju u Evropi“, podvukao je.

Upitan za mogući povratak u politiku Kurc je kazao da je zadovoljan aktuelnom ulogom bez dnevne politike.

„Dao sam svoj politički doprinos i osećam se bez dnevne politike veoma dobro. To me, međutim, ne sprečava da se interesujem kuda se razvija svet i da imam svoj stav o tome“, objasnio je.

Istakao je da je zadovoljan novim zadacima kao privrednik i savetnik, i da radi pre svega na Srednjem istoku.

„Cenim veoma što mogu još bolje da upoznam države poput Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i druge, nego dok sam imao političku ulogu“, rekao je Kurc.