Kurti ambasadorima Kvinte: Preregistracija nije protiv kosovskih Srba

Aljbin Kurti, ambasadori Kvinte i predstavnici Kancelarije EU na Kosovu
Izvor: Klan Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicima Kancelarije EU na Kosovu i poručio da odluka o pregistraciji vozila nije uperena protiv kosovskih Srba, kao i da budući sporazum u dijalogu treba da donese punu normalizaciju uz međusobno priznanje, prenosi Kljan Kosova. 

Što se tiče Briselskog dijaloga, na sastanku se razgovaralo o različitim elementima u osnovnom okviru budućeg sporazuma

Kurti je, povodom odluke o registarskim tablicama, rekao ambasadorima da ta odluka nije uperena protiv kosovskih Srba. 

"Kroz nju i uz naš otvoreni poziv da njihove registarske tablice preinače u legalne i zvanične, poštujemo vladavinu prava i dajemo im finansijsku olakšicu", rekao je Кurti.

Sastanku, na kome je bilo reči o dešavanjima na Kosovu, procesu dijaloga Kosova i Srbije i aktuelnim pitanjima, sa akcentom na energetiku i odluku kosovske vlade o registarskim tablicama, prisustvovao je i prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi.

U međuvremenu, portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da Evropska unija traži od kosovskih vlasti da odlože rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama za deset meseci, a isti zahtev je juče naveo i specijalni američki predstavnik Gabrijel Eskobar.

Nekadašnji američki ambasador Montgomeri rekao je kada se radi o Aljbinu Kurtiju, važno je da se prepozna da Kurti ne brine uopšte o ekonomskom blagostanju svoje teritorije, jer je fiksiran na Srbiju, kako iz političkih, tako i iz ličnih razloga. 

Prema njegovim rečima, Kurti sve zasniva na dobijanju "vitalne srpske koncesije", a zapadne diplomate silno pritiskaju Srbiju da to učini.

Premijer Kurti je pokušao istog dana kada je primio ambasadore Kvinte da organizuje sastanak sa predstavnicima opozicije, ali se njegovom pozivu odazvao samo lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, dok su poziv odbili predsednici DPK i DSK.