Kurti: Dogovor sa Srbijom već postignut, nisam za ukidanje takse bez reciprociteta

aljbin kurti
Izvor: lajmi.net

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je na sednici Skupštine Kosova da je dogovor sa Srbijom već postignut i dodao da nije bilo na njemu da ide u Vašington.

"Bilo je lažnih ponuda za odlazak u Belu kuću. Samo da ukratko objasnim. Nije trebalo da ja vodim delegaciju, već da mu (Tačiju) se pridružim kada je sklopljen dogovor", rekao je Kurti.

"Pre ukidanja taksi, Mustafa mi je poslao pismo u kome je tražio ukidanje...Ja nisam za to da ne uvedemo reciprocitet, ovo je pitanje stavova", rekao je Kurti.

On je ponovio da neće puno izgubiti time što neće više biti premijer, uz ocenu da će na najvećem gubitku biti građani Kosova. 

"Zašto sam ja danas srećan - jer nije uspelo da se uvede vanredno stanje, sa ovim premijerom nema ni razmene teritorija ni vanrednog stanja, to je ekstremna mera", rekao je Kurti. 

Naveo je i da ne postoji izveštaj sa sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, održanog 17. marta oko konsultacija za proglašenje vanrednog stanja zbog koronavirusa, a na predlog predsednika Hašima Tačija.

"Zašto se ovo dešava, to je zato što je Kosovo i dalje zarobljena država ", rekao je Kurti. 

Sledi i jednosatna pauza nakon će se nastavliti sednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da se glasa o nepoverenju vladi na predlog Demokratskog saveza Kosova.