Kurti: EU da ukine mere protiv Kosova što pre, peticija najprikladnija za raspisivanje izbora na severu

Aljbin Kurti na sednici vlade
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je najprikladniji način za raspisivanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu peticija, a istovremeno je od Evropske unije zatražio da što pre ukloni kaznene mere i poboljša odnos prema Kosovu, prenosi Koha.

Kurti je rekao da se radi na rešavanju tehničkih i administrativnih pitanja oko novih izbora na severu što je pre moguće.

"Što se tiče novih vanrednih izbora, od početka smo govorili da nismo zadovoljni izlaznošću građana na izbore 23. aprila ove godine i procentima s kojima smo se suočili 24. aprila. Dakle, ponudili smo mogućnost vanrednih izbora, ali, naravno, želimo da se ne ponovi situacija u kojoj ćemo ponovo imati bojkot izlaska na izbore, bilo daje reč o bojkotu glasanja ili kandidata. Smatramo da je pravi put za to korišćenje člana 72. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji predviđa mogućnost da 20 odsto biračkog tela izrazi volju za prestanak mandata aktuelnim predsednicima opština", rekao je Kurti.

Podsetio je da je formirana radna grupa koja će regulisati administrativno-tehnička pitanja odredaba pomenutog člana zakona. 

"Sačekajmo sada njihov rad, što pre to bolje, ali još jednom kažem, ne verujem da ima razloga da neko sumnja da Kosovo nije konstruktivna strana. Naprotiv, mi smo konstruktivna strana koja se dokazala kreativnim idejama i posvećenošću pronalaženju rešenja", istakao je Kurti.

On je dodao da je Kosovo zainteresovano za potpunu deeskalaciju na severu, ali prema njegovim rečima, potrebno je voditi računa i o mogućnosti ponovne eskalacije tamošnje situacije.

"Imamo radnu grupu koja je procenila bezbednosnu situaciju, kosovska policija se konsultuje sa Euleksom i Kforom. Kao rezultat ovih procena, dva puta smo smanjili prisustvo policije u tri zgrade, u tri severne opštine Kosova za po 25 odsto. Zainteresovani smo za dalju deeskalaciju, iako je generalna konstatacija da je do deeskalacije u velikoj meri već došlo. Nemamo nasilne proteste, nemamo incidente, ali moramo da pazimo na potencijal ponovne eskalacije. Poznato je da adresa za to nije u Republici Kosovo, već u glavnom gradu našeg severnog suseda“, naveo je Kurti.

Govoreći o kaznenim merama Evropske unije prema Kosovu, Kurti je rekao da one nisu pravedne i da ih treba što pre ukloniti.

Prema njegovim rečima, EU treba da poboljša svoj odnos prema Kosovu.

"Što se tiče mera koje su preduzete protiv nas, smatramo da su nepravedne. Oni su deo asimetrije u izveštajima i što se pre završe to bolje. Činimo sve što možemo i znamo, ali bi bilo neophodno da naši evropski partneri i saveznici poprave odnos prema Kosovu što pre. Na kraju krajeva, demokratska i progresivna republika kao što je Kosovo zaslužuje da joj se pomogne sa svime što može, a ne da ima kaznene mere", rekao je on za Kosovo pres.

Kurti je pozdravio pismo evropskih i američkih zakonodavaca gde se traži veća podrška Kosovu i oštriji pristup Srbiji.

"Preko skupština zemalja demokratskog Zapada, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, sve je više zakonodavaca, predstavnika slobodoljubivih i demokratskih naroda koji žele da se popravi pristup Kosovu i zaoštri odnos prema Srbiji. Smatramo da je takva inicijativa pravedna i korisna", naveo je Kurti.