Kurti: Kosovo je priča o uspehu NATO

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Aljbin Kurti rekao je da je Kosovo "priča o uspehu NATO", koja je, navodi, pokazala koliko efikasna saradnja među zemljama Alijanse može da unapredi mir, prenosi Koha.

Kurti je naveo da je cilj Kosova da postane deo NATO.

„Kosovo je bilo i nastavlja da bude priča o uspehu NATO. Slučaj Kosova je pokazao koliko efikasna saradnja između zemalja NATO može biti u zaštiti i unapređenju mira. U ovom uspešnom iskustvu na Kosovu krajem 20. veka, NATO ne bi igrao tako važnu i efikasnu ulogu u ujedinjenju saveznika protiv ruske agresije u Ukrajini. Kosovo je uspešna priča ne samo kratkoročno već i dugoročno. Posle 24 godine, Kosovo je uspelo da postane najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu, i država koja namerava da se pridruži tom savezu koji ga je oslobodio pre četvrt veka“, izjavio je on.

Kurti je na drugoj godišnjoj konferenciji pod nazivom „Nema mira bez žena“ naveo da je cilj kosovske vlade da poveća broj žena u bezbednosnim institucijama.

„Na ovom putu našeg naroda žene i devojke igraju veliku ulogu. Oni trenutno čine 14 odsto poljoprivredne radne snage na Kosovu, uključujući 1.038 uniformisanih i 286 civilnog osoblja. U Kosovskim bezbednosnim snagama žene čine 9,75 odsto zaposlenih. Naša vlada ulaže napore da poveća učešće žena i devojaka u bezbednosnim institucijama”, rekao je Kurti.