Kurti: Kosovo posvećeno jačanju bezbednosti i zagovornik mira u regionu

Aljbin Kurti
Izvor: Kabinet premijera Kosova

Kosovo je posvećeno jačanju bezbednosti i aktivni je zagovornik mira u regionu, poručio je večeras kosovski premijer Aljbin Kurti na prijemu uoči sutrašnjeg jubilarnog 20. Bečkog ekonomoskog foruma.

Kurti je rekao da je u kompleksnoj gopolitičkoj situaciji, neophodno da lideri zemlja ostanu ujedinjeni i razgovaraju o zjedničkom suočavanju sa izazovima.

"Naš susret ovde nije samo godišnja tradicija, to je reafirmacija naše zajedničke agende u suočavanju sa poteškoćama. Naša budućnost je isprepletena sa dobrobiti svake zemlje predstavljene u ovoj sali, našeg evropskog kontinenta i Evropske unije kao naše sudbine koju grlimo, sa svakom zajednicom kojoj obećavamo da ćemo služiti i sa kolektivnim duhom koji ovaj forum oličava", rekao je Kurti, a saopštila kosovska vlada.

On se osvrnuo i na dešavanja u regionu i na Kosovu, navodeći da se vlada koju vodi zalaže za miran suživot, demokratiju i vladavinu prava.

"U našem uglu Evrope, na Zapadnom Balkanu, mi smo svesni kako odjeci sukoba utiču na živote i težnje naših ljudi. Nedavni teroristički akti u našoj zemlji, koji su odneli život posvećenog policajca, surovo podsećaju na izazove sa kojima se suočavamo. Kao premijer Kosova, odlučan sam u svojoj dužnosti da čuvam bezbednost naše zemlje, da obezbedim dobrobit svakog građanina i da stvorim okruženje u kome ekonomski prosperitet može da cveta neometano strahom i dostupno svima", naveo je Kurti.