Kurti: Kosovo posvećeno regionalnoj saradnji i većoj ekonomskoj integraciji

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da EU i zemlje regiona Zapadnog Balkana moraju da preduzmu akcije za jačanje međusobnih veza u ubrzavanju reformi koje bi otvorile put za pristupanje velikoj evropskoj porodici.

Na virtuelnom samitu u Berlinu rekao je da je Berlinski proces stvoren u vreme kada se perspektiva regiona za članstvo u EU činila dalekom, ali nažalost ni sedam godina kasnije situacija se nije mnogo promenila.

„Ovo pokreće potrebu za smelom akcijom i EU i Zapadnog Balkana kako bi se obnovila posvećenost i ojačale veze koje bi ubrzale reforme. Žalosno je što nije bilo napretka u sporazumima koji su postignuti uz pomoć Saveta za regionalnu saradnju. Neke stranke se i dalje zalažu za jezik koji nije u skladu sa stvarnošću ili duhom Berlinskog procesa. Kosovo je u potpunosti posvećeno regionalnoj saradnji i većoj ekonomskoj integraciji, zasnovanoj na priznavanju stvarnosti i istine, uravnoteženim pravima manjina širom regiona, okrenute ka pomirenju i sa građanima kao krajnjim korisnicima dijaloga", rekao je Kurti.

Dodao je da očekuje da će Evropska komisija razmotriti predlog za unapređenje sporazuma CEFTA u SEFTA, zasnovan na modelu EFTA-EEA i da će kao takav prevazići trenutne prepreke.

Inače, sastanku koji je organizovala nemačka kancelarka Angela Merkel prisustvovali su premijeri Evropske unije i Zapadnog Balkana, visoki predstavnici Evropske unije i drugih važnih međunarodnih institucija.

Miodrag iz Peći
06. Jul 2021.
Lider koji najviše koči sve vidove saradnje u regionu čita lekcije drugima. Za sada a možda i zauvek CEFTA i Mini Šengen su najveći dometi koje Kosovo * može imati. Dokle god vas Srbija ne pruzna i ne postanete članica UN ne nadajte se nekom višem vidu regionalne sradnje.