Kurti: Lakše kretanje preko granice dodatno produbljuje saradnju Kosova i Albanije

Aljbin Kurti u Tirani
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da protokolom koji su potpisali ministri unutrašnjih poslova Kosova i Albanije omogućeno slobodno kretanje građana u prekograničnim oblastima, i poručio da to dodatno produbljuje međudržavnu saradnju i olakšava interakciju građana sa obe strane granice.

Kurti je na Fejsbuku naveo da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije danas potpisali Protokol o primeni Vladinog sporazuma o režimu lokalnog saobraćaja u graničnim oblastima, kojim se omogućava slobodno kretanje građana koji žive u pograničnim područjima, na 26 posebnih graničnih prelaza.

“Od danas više od 200.000 građana Kosova i Albanije koji žive na područjima do 30 kilometara od kopnene granice ima pravo da slobodno pređe granicu i ostane u pograničnom području, iz socijalnih, kulturnih, porodičnih razloga…”, napisao je Kurti.

Potpis na Protokol danas su u Tirani stavili kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja i njegov albanski kolega Bljedi Čuči.