Kurti: Na jučerašnjim izborima nije glasalo ni 20 odsto kosovskih Srba, u Srbiji nema demokratije

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je u nedelju u Srbiju otišlo više od 18.000 Srba sa Kosova, dok je više od 15.000 njih glasalo. Prema njegovim rečima, nije glasalo ni 20 odsto kosovskih Srba, prenosi Reporetri.

Kurti je prokomentarisao da se pobednik izbora u Srbiji bio poznat "zbog nedostatka demokratije".

Dodaje da je prema Albancima u "preševskoj dolini" učinjena velika nepravda i da je na loš rezultat na izborima uticala pasivizacija više od 6.000 adresa.

Kurti je pozvao Evropsku uniju da bude oštrija prema Srbiji, koja, kako je rekao, čak ni ne osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu.

On je dodao da je situacija u nedelju, 3. aprila, bila mirna kada su Srbi otišli da glasaju. To dokazuje, kako navodi, da je Kosovo može da garantuje bezbednost svih građana.

Kurti je zahvalio Kosovskoj policiji na profesionalizmu i efikasnosti u upravljanju situacijom koja je počela organizovanjem autobusa u opštinama sa srpskom većinom do njihovog povratka u Republiku Kosovo.

"Srpski izbori juče nisu održani na teritoriji Kosova jer nismo postigli dogovor, ali građani koji imaju srpsko državljanstvo bili su mirni kada su išli ​​na glasanje koje je organizovano u četiri opštine u Srbiji", kazao je Kurti.

On je naveo da je, prema podacima koje je dobio do večernjih sati, sa Kosova u Srbiju otišlo više od 18.000 građana, a procenjuje se da je glasalo 15.000 njih.

"Ukupan broj Srba na Kosovu je oko 130.000, nemaju svi pravo glasa, ali izlaznost na izborima u Srbiji je manja od 20 odsto. Išlo je oko 170 autobusa i minibuseva, ali i mnogi drugi sa svojim privatnim automobilima“, rekao je Kurti za Kosovo pres.

On je dodao da Kosovo voli mir, demokratiju i da čuva ustavnost i vladavinu prava, kao i da kosovske institucije ne krše ničija prava.

Kosovski premijer je izjavio da Srbija nije ni demokratska ni neutralna zemlja, što se vidi kada se posmatra sukob Rusije i Ukrajine.

"U Srbiji nema dileme oko ishoda izbora, već samo oko njihovog datuma, jer Srbija nije demokratska država, ali čak ni u uslovima vojne agresije i ruske invazije nije neutralna država, tu se nastavlja autokratija“, rekao je Kurti i pozvao je "Evropsku uniju da osudi autokratiju koja ne osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu".

Pošto su na ovim izborima bile i dve liste albanskih kandidata za poslanike u Skupštini Srbije, Kurti je rekao da je Albancima iz Preševa, Medveđe i Bujanovca učinjena velika nepravda, jer se procenjuje da je oko 6.000 pasivizirano. Navodi da se sprovodi etničko čišćenje, ali administrativnim metodama.

"Smatram da je nezadovoljavajući rezultat ovih izbora za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu takođe posledica ovog čišćenja", navodi Kurti.