Kurti: NATO će ostati na Kosovu, jačamo vojsku

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da ne veruje da će NATO napustiti Kosovo i naveo da je Alijansa intervenisala sa veoma jasnom misijom "oslobađanja Kosova i sprečavanja da ono ponovno dospe u ruke Srbije, koja je u bliskom odnosu sa Rusijom", prenosi Al Džazira.

"Dobro znamo da je jedan od ključnih razloga, a možda i najvažniji apsekt postojanja NATO, opasnost koja preti od Ruske Federacije", rekao je Kurti odgovarajući na pitanje da li ga brine povlačenje SAD sa Kosova, kao u slučaju Avganistana.

Naveo je da je nakon samita NATO 14. juna u Briselu jasnije nego ikad da je NATO odlučan da ostane na Balkanu i Kosovu i naglasio da Kosovo želi da uđe u Severnoatlantski savez.

Kurti kaže da Kosovo takođe jača svoju vojsku jer, navodi, Srbija "nažalost ne samo da ne priznaje nezavisnost Kosova i ne pokazuje naznake kajanja za počinjene zločine, nego povremeno ima običaj okupiti ili pregrupisati vojne snage uz našu granicu".

"Naravno mogu samo posmatrati, jer se definitivno više nikada neće usuditi da ponove nešto slično onome što su činili u prošlom veku", rekao je Kurti za Al Džaziru.

Na pitanje da li smatra postupak protiv Hašima Tačija u Specijalnom sudu poštenim, Kurti navodi da Specijalizovana veća nisu preterano transparentna i da im nije iskazao podršku kao član parlamenta iz redova opozicije

"Kao vlada smatramo Specijalizovana veća potpunim promašajem, te verujemo da OVK nije počinila zločin. Možda ima pojedinaca koji su zloupotrebili uniformu OVK u leto 1999. kada je otkriveno da su širom Kosova počinjeni masakri, njih stotine, ali smatram da OVK nije počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", rekao je Kurti.

 

 

 

Oni
25. Septembar 2021.
Bravo kbs
Zoran
25. Septembar 2021.
Prpa bato, nece ovo ludilo jos dugo trajati.