Kurti: Nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima na Kosovu, ni u 20. ni u 19. veku

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Aljbin Kurti rekao je da je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja u stalnom kontaktu sa komandantom Kfora, a ova misija je, prema rečima Kurtija, zatražila još vremena od kosovskih institucija za uklanjanje barikada, prenosi Dukađini.

„Svečlja ne boravi u Prištini, on je stalno u Mitrovici, u stalnom je kontaktu sa komandom Kfora oko uklanjanja barikada. Kfor je od nas zatražio još neko vreme. U stalnoj smo komunikaciji sa Kforom, takve barikade neće se dugo tolerisati“, izjavio je Kurti.

On je dodao da je da je ovo "početak poslednje faze nelegalnih struktura Srbije na severu Kosova"

Upitan o jučerašnjem skupu na Jarinju, Kurti je naglasio da nelegalne strukture Srbije žele da vrate Kosovo u devedesete.

„Ne mogu da kažem da je to građanski protest, kada ima naoružanih ljudi kojii žele da se Kosovo vrati u devedesete i koji nose parole i slike despotskog predsednika Putina. Oni koji nameravaju da destabilizuju Kosovo će propasti. Juče su propali, namera im je bila da dođu na Kosovo. Nije ih bilo onoliko koliko su očekivali, a bezbednosni organi Republike Kosovo i međunarodne snage su se pobrinule za bezbednost i mir“, naveo je Kurti.

Povodom zahteva Srbije upućenom Kforu za povratak do hiljadu srpskih pripadnika vojske i policije na Kosovo, Kurti je rekao da će NATO biti protiv toga, preneo je Ljajmi.

"Nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima u Republici Kosovo, nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima ni u 20. pa ni u 19. veku. Ovim zahtevima pokazuju da su ostali u devetnaestom i dvadesetom veku. Naravno, NATO će biti protiv, a oni takođe dobro razumeju da ti jadni srpski vojnici, za koje tvrde da će ih dovesti u našu zemlju, nemaju gde da dođu na Kosovo. Tako da je to više izraz njihove nemoći nego njihove moći”, rekao je Kurti.