Kurti nudi Tahiri da uđe u pregovarački tim, a 2011. je gađali paradajzom

Aljbin Kurti i Edita Tahiri
Izvor: Reporteri

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri rekla je da je dobila ponudu vlade Aljbina Kurtija da postane deo pregovaračkog tima u dijalogu sa Beogradom, prenosi Reporteri. 

Tahiri je, međutum, rekla da je Kurtijevoj vladi jasno stavila do znanja da u dijalogu učestvuje samo na pozicijama donošenja odluka.

"Ukazala sam da ne prihvatam mesto odbornika u ovom procesu, jer sam ja jedan od glavnih lidera slobode i nezavisnosti Kosova i ne menjam svoj status od lidera do odbornika", rekla je ona za Euronjuz Albanija.

Reporteri podseća da je Pokret Samoopredeljenje koji predvodi Aljbin Kurti 2011. organizovao akciju u kojoj su paradajzom gađali Tahir, koja je u to vreme bila na poziciji glavnog pregovarača, a isto je uradio 2012. tadašnjem posredniku Robertu Kuperu dok je bio u poseti Kosovu.

Edita Tahiri je govorila i o fusnoti za predstavljanje Kosova na skupovima dogovorenoj u vreme dok je bila glavni pregovarače i navela da se zbog tog rešenja nije pokajala i da fokus ne treba da ostane na tome, već na postignutim rezultatima.

"Fusnota je napravljena kao alat za procenu rezultata dijaloga u vreme dok sam bila pregovarač", rekla je ona i napomenula da je to neophodan element zahvaljujući kome je Kosovo zvanično na putu evropskih integracija.

"Bilo je neophodno, jer bi nas pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost sprečile da postignemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer ne bi glasale za njega", rekla je Tahiri i navela da je fusnota došla kao optimalno rešenje za one zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.