Kurti povodom Dana državnosti Hrvatske: Hvala na podršci Kosovu i doprinosu u očuvanju mira u regionu

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Dan državnosti Hrvatske obeležen je danas u Prištini, a svečanom prijemu je prisustvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti koji je poručio da će Kosovo slediti primer te zemlje na putu ka evroatlantskim integracijma i izrazio zahvalnost zvaničnom Zagrebu na kontinuiranoj podršci kosovskoj nezavisnosti i očuanju mira i stabilnosti u regionu, prenela je Gazeta Blic.

"Put Hrvatske ka evropskim integracijama i prijemu u Nato 2009. godine, rame uz rame sa Albanijom, kao i njeno pristupanje Evropskoj uniji 2013. godine, predstavlja model za Kosovo, inspiracija je za naše napore i našu posvećenost evroatlantskim integracijama", rekao je Kurti.

Kosovo i Hrvatska, dodoa je, neguju "istorijsko savezništvo" i zalažu se za mir i stabilnost u regionu.

"Vaša zemlja nudi nesebičnu podršku i neophodnu solidarnost u našoj zajedničkoj težnji za mirom, demokratijom i socijalnom blagostanjem, uz dobrosusedske odnose u regionu. Hrvatska i njen narod su uvek pružali veliku podršku Kosovu, posebno u poslednjih 16 godina od proglašenja nezavisnosti. Želim da istaknem da Kosovo veoma ceni ovu podršku i ceni je kao znak bliskog prijateljstva između naša dva naroda. Suočavamo se sa mnogim zajedničkim izazovima", naglasio je Kurti. 

Ambasadorka Hrvatske u Prištini Daniela Barišić istakla je da Hrvatska podržava evropski put Kosova.

"Nedavno izabrana hrvatska vlada nastaviće svoju snažnu podršku kosovsko-evropskoj i evroatlantskoj budućnosti i aspiracijama. Evropska unija je bila i jeste mirovni projekat bez presedana, to je zajednica čija snaga leži u zajedničkim vrednostima i solidarnosti, a put ka Evropi je izgradnja institucija i izgradnja države, ali je i mehanizam društvenog pomirenja", zaključila je Barišić.