Kurti pozvao Zapad da ne vrši na njega pritisak za formiranje ZSO

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je zapadne zemlje da ne vrše pritisak da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je u intervjuu za Asošijeted pres istakao da mu osnivanje ZSO nije prioritet.

"Zapadne sile treba da uče iz primera Republike Srpske koju vode Srbi", rekao je Kurti pribojavajući se stvaranja slične tvorevine na Kosovu, prenosi AP.

On je rdodao da Beograd koristi stvaranje ZSO kao "oružje protiv nezavisnosti Kosova".

Kurti smatra da je recept za nove sukobe, ako se na Zapadnom Balkanu uvede ideja udruživanja opština na etničkoj osnovi.

"Zapadne sile ne bi trebalo da nameću pritisak na manje zemlje poput takozvanog Kosova, koje su demokratske. Problemi između Beograda i Prištine mogu biti mali i dosadni, ali treba obratiti pažnju na ono što se dešava u regionu, jer svaka vrsta pogrešnog rešenja na Balkanu može i bice iskorišcena negde drugde. Uzajamno priznanje je središnji deo svakog pregovaračkog procesa", kaže Kurti.

Smatra da bi fokus trebalo da bude na tome da "Srbija postane demokratskija i da se oslobodi hegemonističkh idejama".

Kurti je rekao da vlada Srbije treba da prizna nezavisnost svih republika bivše Jugoslavije kako bi se "suočila sa prošlošcu" i istakao da Beograd treba više da se okrene Evropskoj uniji i NATO, a ne Rusiji.

Kosovski premijer tvrdi da će, "ako se Beograd oslobodi ideje da Kosovo i dalje pripada Srbiji, ona biti mnogo demokratskija, evropskija".

Kurti je dodao i da je u dosadašnjim pregovorima svako rešenje postajalo sve komplikovanije, sve manje izvodljivo, a da je javnost izgubila interesovanje.

On smatra da je novi predlog za normalizaciju odnosa dobar okvir i platforma za napredovanje, "što doprinosi nadi o izgledima za buduće pregovore i sporazume".