Kurti: Privesti pravdi sve odgovorne za genocid u Srebrenici

Kurti.jpg
Izvor: Kosovapress

Premijer Kosova podsetio je na 26. godišnjicu masakra u Srebrenici, uz poruku da sećanje na žrtve učini da više nikad ni na Balkanu, ni u svetu, ne postoji "država sa genocidnim ambicijama"

"Danas je 26 godina od genocida u Srebrenici, koji su srpske snage srprovele na bosanskim žrtvama. Različite međunarodne institucije, uključujući i Evropski parlament, objavile su 11. jul datum obeležavanja najokrutnijeg masakra u Evropi posle Drugog svetskog rata", napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je podsetio da je pre nekoliko dana Skupština Kosova usvojila je "rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici" i pozvala kosovsku vladu da oda počast žrtvama i sećanju na ovaj datum.

Kurti je podsetio da u je toj rezoluciji Skupština Kosova pozvala "sve države regiona da ulože dodatne napore da privedu pravdi sve odgovorne za planiranje i sprovođenje genocida u Srebrenici".

Kurti je ocenio da sećanje na žrtve Srebrenice treba da učine da se ni na Balkanu, ni u svetu više ništa slično ne ponovi.

 

Gringo
11. Jul 2021.
Privesti takodje i sve odgovorne ma Kosovu za proterivanje 300.000Srba Roma Bosnjaka i ostalih sa svojih vekovnih ognjsta.yTo je isto veliki genocid i sto je najgote da i posle 21 god od rata ne dozvoljava se povratsk prognanih u svoje domove slucaj Dragice Gasic iz Djakovicr jedma jedina Srpkinja koja se vratila da zivi u svoj stan nefozvoljavaju i dozivljava svakodnevne ptetnje smrcu nedaju cak ni hleba da kupi po marketima.Ovakav primer nema nigde u svetu samo na zalost na Kosovu.
Miodrag iz Peći
11. Jul 2021.
Svi optuženi su i osuđeni a neki su i odslužili svoje.
Ali. Da li su Albanci priznali genocid nad Cincarima pre tačno dva veka Godine 1821. odmetnuti Ali-paša Janjinski je sa arnautskim četama poharao ono što je preostalo. Od 50.000 stanovnika sada u Moskopolju ima 500 stanovnika a od 300 crkvi samo dve tri. Mi Srbi znamo šta su Cincari jer najznamenitiji Srbi su Cincari ali Albanci su zatrli svaki trag o njima. Osim ovog najnovijeg od 1.999.god. kada je proterano preko 250.000 Srba i Roma i u martu 2004.god. je proterano preko 30.000 Srba i unistena sva hrišćanska groblja i preko 130 manastira, crkvi i crkvišta i proterivanje Srba tokom drugog svetskog rata desio se genosid u Velici podno Čakora, 28.jula.1944.godine su Albanci pripadnici SS divizija Skender Beg poklali 500 Srba od kojih je bilo 118 dece mlađe od 12.god.
Ako ćemo da se "Genocidamo" ima da ukažemo na sve one genocide koje ste pičinili.
Zato predlažem skupštini Crne Gore da 28.jul. proglasi dan sećana na albanski genocid u Velici.