Kurti: Za sve zahteve kosovskih Srba, ja sam njihov premijer

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da otputuje u Brisel na dijalog kad god ga pozove visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, a kako je naveo "za sve zahteve kosovskih Srba, on je njihov premijer", prenosi Reporteri.

Povodom Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je na konferenciji za medije rekao da je ona u suprotnosti sa Ustavom Kosova i da na Kosovu nema potrebe za Zajednicom koja povećava tenzije i narušava odnose.

„Verujem da je Srbima na Kosovu, kao i Albancima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima, Aškalijama, svim građanima, potrebna pravda na delu a ne udruženja koja podižu tenzije, remete naše odnose i usrećuju nekoga u Beogradu. Formiranje ZSO nikada nije bio zahtev kosovskih Srba. Oni žele pravdu i zaposlenje. Potrebno je razlikovati zahteve koji dolaze odozdo i koji imaju demokratski i socijalni karakter, od zahteva koji dolaze odozgo i koji imaju nedemokratski i hegemonistički karakter", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je Vlada Kosova posvećena da se ustavnost i zakonitost poštuje i u potpunosti sprovodi na celoj teritoriji Kosova.

"Za sve zahteve kosovskih Srba, ja sam njihov premijer", poručio je Kurti.

On je istakao da dijalog treba da bude principijelan i izbalansiran.

„Želimo dijalog za dogovor, a ne dijalog za dijalog. To znači da sporazumi o našim odnosima sa Srbijom definitivno treba da budu usredsređeni na međusobno priznanje. To je jasan, precizan i dobar put za koji smo, naravno, izrazili svoje stavove, ali i konstruktivan pristup“, rekao je Kurti na konferenciji za medije.