Lajčak: Pripremam sastanak Kurtija i Vučića pre letnjih odmora

Kurti, Lajčak i Vučić
Izvor: Telegrafi.com

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da u Briselu priprema sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da se nada da će do njega doći pre letnjih odmora, prenosi Telegrafi.

On je za RTV21 rekao da ono čime se bave je sprovođenje ranije potpisanih sporazuma, rešavanje aktuelnih problema i oblikovanje budućih odnosa Kosova i Srbije.

"Druga stvar na kojoj radimo je rešavanje aktuelnih pitanja, problema poput registarskih tablica koji je stvorio ozbiljnu krizu u septembru. Vodimo računa da stvari ne izmaknu kontroli i da ne bude tenzija jer one nikome nisu potrebne. Treća i najvažnija stvar je oblikovanje budućih odnosa između Kosova i Srbije i mi to zovemo normalizacijom. Ima puno posla, ne toliko očigledno, pregovarači se sastaju svakog meseca i uvek imamo 7, 8, 9 tema na dnevnom redu, imamo neke dokumente u poodmakloj fazi pripreme i planiram da pripremim sledeći sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu uskoro i radimo na tome", rekao je Lajčak.

Lajčak smatra da je Ahtisarijev plan bio neuspešan, jer nije pokušao da pronađe prihvatljivo rešenje.

"Da je Ahtisarijev plan bio uspešan, ne bi bilo potrebe za dijalogom, tako da ne pokušavamo da nadogradimo Ahtisarijev plan, ne tražimo od strana da daju više nego što su se obavezali Ahtisarijevim planom, želimo da završimo ono što je Ahtisarijev plan započeo ali nije završio. U ovom desetogodišnjem istorijskom procesu bilo je jakih i dobrih momenata i važnih dogovora", rekao je on.