Lajčaku u avgustu ističe mandat, EU: To ne utiče na dijalog

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine krajem avgusta će isteći mandat, a to, kažu u kancelariji EU, neće uticati na dijalog, prenosi Telegrafi.

Mandat specijalnog predstavnika EU se produžava odnosno obnavlja na predlog visokog predstavnika, nakon čega slede standardne konsultacije i procedure između država članica EU.

"Standardna procedura za obnavljanje mandata specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu ne utiče na nastavak dijaloga", rekao je portparol EU Peter Stano.

Kada je preuzeo dužnost izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbije, slovački diplomata Miroslav Lajčak rekao je da mu je Zapadni Balkan uvek bio u srcu. Njegova pozicija u EU bila je prva kao specijalnog izaslanika Brisela za dijalog Beograda i Prištine.

Još se zvanično ne zna da li će Miroslavu Lajčaku biti produžen mandat, ali se u jednoj balkanskoj zemlji koja je deo EU šuškalo o drugom imenu. Reč je o Borutu Pahoru, aktuelnom predsedniku Slovenije koji je takođe na kraju mandata. Međutim, to je demantovano iz Pahorovog kabineta.

Profesor Dorajet Imeri smatra da bi imenovanje Pahora na mesto izaslanika EU bilo dobra prilika budući da je Slovenija sa Kosovom prijateljska zemlja i da ima sličnu istoriju kao Kosovo.

"Za razliku od Slovačke, Slovenija više podržava Kosovo u njegovoj evropskoj budućnosti", rekao je profesor Imeri.