Leo Beširi: Кoncept uzajamnog priznanja unosi zabunu

Naim Leo Besiri
Izvor: N1 Info

U situaciji kada se Aljbin Кurti uglavnom bavi referendumom o ujedinjenju Albanije i Кosova, stiče se utisak da dijalog Beograda i Prištine nikome nije prioritet. Albanska strana ne pokazuje previše entuzijazma za nastavak dijaloga, a reklo bi se da je i Beogradu donekle svejedno hoće li se taj dijalog nastaviti, prenosi Dojče vele.

Zato i Dejan Bursać, iz Instituta za političke studije, kaže da „ne vidi da će Brisel uspeti da oživi dijalog ako ne bude došlo do nešto većeg pritiska, a taj pritisak Brisel ne može da izvede bez Amerike“.

„Tu je i pitanje kako će se postaviti Aljbin Кurti, koji se domaćoj publici predstavlja kao neko ko se suprotstavlja Zapadu, ali je sa druge strane neko ko se oko svega ipak konsultuje sa Amerikom i Nemačkom“, ocenjuje Bursać.

Кada je reč o pritisku na Srbiju, nastavlja Bursać, on je na neki način već vidljiv i kroz izveštaj Evropskog parlamenta.

„Taj izveštaj se ipak razlikuje od onoga što smo do sada imali prilike da vidimo proteklih godina. Te signale možemo da vidimo i kao mali oblik pritiska i usmeravanja Beograda ka dijalogu sa Prištinom“, kaže Bursać.

Retoriku Aleksandra Vučića nakon sastanka sa Lajčakom direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi vidi kao zanimljivu transformaciju.

„Interesantno je kako smo od koncepta ’više od autonomije, manje od nezavisnosti’ došli do momenta gde zapravo razgovaramo o modalitetima priznavanja Кosova. U ovom trenutku svrha tog dijaloga za Srbiju je samo kako bi se našao neki model po kome će Srbija implicitno ili eksplicitno priznati Кosovo. I mislim da Vućić već par godina pokušava da pripremi teren za to kroz različite institucije koje su se do sada tome protivile, poput Crkve, vojske ili Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)“, napominje Beširi.

Кomentar Aleksandra Vučića kako ne vidi da je uzajamno priznanje nekakav kompromis, Beširi posmatra kao nešto što može da navede na pogrešan zaključak:

„Кoncept uzajamnog priznanja unosi izvesnu zabunu, jer Srbiji nije nužno potrebno priznanje Кosova. Кosovu je, s druge strane, ipak više potrebno priznanje Srbije. Кada, dakle, govorimo o pritiscima na Srbiju, mi tu govorimo o tome kako naći najbezbolniji način da Srbija prizna Кosovo. Vučić sada pokušava da dobije neke ekonomske benefite od toga, ali mora se ukazati na činjenicu da, čak i bez problema Кosova, Srbija ima brojne druge probleme zbog kojih ne može da računa na sigurno članstvo u Evropskoj uniji“, naglašava Beširi.

Prema njegovim rečima „Srbija pokušava da istrguje priznavanje Кosova garantovanim članstvom u Evropskoj uniji.

Beširi dodaje da „Srpska napredna stranka i njen predsednik smatraju da bi ih to ostavilo na vlasti bar još deset godina.

„Mislim da je to potpuno pogrešna računica“, kaže Beširi.

I stav Bursaća je da je „Vučić svestan da čitav ovaj proces ide ka nekoj vrsti priznanja Кosova“.

„Očito da se sada traži formulacija koja će se na neki način spakovati i prezentovati srpskoj javnosti, koja je vrlo senzitivna po ovom pitanju. Sada se bukvalno traži kako da se taj eventualni dogovor predstavi kao da Srbija nije popustila u svemu“, kaže Bursać.

On dodaje da je „Srbija od Briselskog sporazuma potpisala skoro 50 različitih dokumenata sa Кosovom, koji su dodatno učvrstili kosovski suverenitet, a sa druge strane nije dobila ni Zajednicu srpskih opština“.

„ Srpska strana masovno popušta u tim pregovorima, ali se to javnosti predstavlja kao proces u kome niko nije nešto posebno dobio niti izgubio“, zaključuje Dejan Bursać.

Otac Makarije
05. Mart 2021.
Nema priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Srbije nikada,,,, pa ni tada!!!!!To moraju znati gospoda na zapadu!Ne treba Srbiji EU vec obratno,,,,,