Les: Moćne članice EU poput Nemačke koriste pitanje Kosova kako bi pritisle Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Osnovan je strah građana Srbije od moguće odmazde Rusije, ali i netrpeljivost ka moćnim zemljama Zapada od kojih potiče pritisak na Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji, kaže za "Blic" Timoti Les, profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž.

“Akcije EU već izazivaju nezadovoljstvo naroda prema EU. Većina građana Srbije bi radije ostala neutralna u sukobu koji uključuje njihova dva glavna strateška partnera. Nervozni su zbog moguće odmazde Rusije, bilo u vidu prekida snabdevanja gasom ili promenom njene pozicije prema Kosovu, s obzirom na novi interes Rusije za prekrajanje granica. Oni, takođe, ne cene moćne članice EU, poput Nemačke, koje koriste pitanje međunarodnog članstva Kosova kako bi izvršile pritisak na Srbiju da sankcioniše Rusiju”,  upozorava Les.

Les pretpostavlja da će ta ozlojeđenost dostići kriznu tačku ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluči da je pritisak prevelik da bi mogao da se izdrži, i popusti zahtevima EU.

“Ipak, ishod ove drame nije siguran. Druge države, uključujući Francusku i bliske susede Srbije, veruju da EU ne može da priušti da otuđi Srbiju, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, i te države biće oprezne kako ne bi isprovocirale bilo kakve radikalne korake na severu Kosova. To postavlja ograničenje za jastrebove članice EU”, kaže Les.