Ljepaja: Albanija ne radi protiv Kosova iako nisu saglasni oko svega

Fadilj Ljepaja
Izvor: Kosovo Online

Politički komentator iz Prištine Fadilj Ljepaja smatra da nema funkcionalnih problema u odnosima između Kosova i Albanije, ali da razlike postoje u tome kako Tirana vidi normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Iako mnogi političari sa Kosova u poslednje vreme ocenjuju da odnosi između Albanije i Kosova nikada nisu bili gori i da je za to "najzaslužniji" premijer Aljbin Kurti, Ljepaja nije takvog mišljenja.

„Nema nekih funkcionalnih problema u odnosima između Kosova i Albanije, u politikama Kosova i Albanije takođe nema velikih razlika što se međusobnih odnosa tiče. Albanija je priznala Kosovo, ali razlike postoje oko toga kako albanska politika vidi normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Albanska politika na tom planu želi da manje, više posreduje. Poznat je bio odnos Rame, Vučića i Tačija koji su razgovarali čak i o razmeni teritorija, međutim, poznato je da evropska zajednica i aktuelna politika Zapada zapravo to ne želi, ne želi više igranje granicama“, ističe Ljepaja.

On tvrdi da je kosovski premijer Aljbin Kurti postavio nove temelje na kojima treba da se gradi normalizacija odnosa, a da se ranije razgovaralo o sasvim drugim okvirima.

„Jednostavno, gospodin Vučić i gospodin Rama su nekako pokušavali da izbegnu činjenično stanje da je Kosovo država i da se ne može postići nikakva normalizacija bez da se ono prizna ili prihvati kao realnost“, kaže Ljepaja.

Takođe ističe da iako Albanija nije saglasna oko svega sa Kosovom, da ona sigurno ne radi protiv njega.

„Albanija je jednostavno okrenuta Evropi, u sastavu je Natoa, prozapadno je orjentisana i tu je ta granica koju neće preći nijedan političar u Albaniji. S druge strane, gospodin Vučić i srpska politika treba da se odluče kuda će i kako će, hoće li na Zapad ili na Istok, hoće li sa Nato-om ili protiv Natoa. Nije izbor na Albancima, ni na Kosovu, ni na Albaniji, jednostavno, ako se Srbija okrene Evropi i Zapadu verujem da mi sa Srbijom nećemo imati skoro nikakvih problema. Balkan će biti Evropa bez granica i neće se znati uopšte gde je nekada bila ta granica“, ocenjuje  Ljepaja.

Pre svega toga, dodaje, „moramo prihvatiti i priznati jedni druge“.

„I ja sam siguran da će Kosovo srediti sve svoje unutrašnje odnose sa zajednicama, u tom okviru i sa srpskom zajednicom, i da stvarno srpska zajednica na Kosovu neće imati na šta da se žali“, zaključio je Ljepaja.