Ljimaj: Rezolucija 1244 se ponovo aktuelizuje na severu Kosova

Fatmir Ljimaj.png
Izvor: Gazeta Express

Predsednik Socijaldemokratske inicijative NISMA Fatmir Ljimaj izjavio je da se Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN ponovo oživljava na severu Kosva, za šta je okrivio pogrešnu politiku Aljbina Kurtijai.

Ljimaj je gostujući na RTV Dukađini rekao da je povratak ove Rezolucije rusko-srpska platforma.

„Izjave Dačića Lavrova govore da je cilj vraćanje rezolucije 1244 na Kosovo. To je rusko-srpska platforma, obnova Rezolucije koja je zahvaljujući našim naporima i naporima naših partnera jednom zauvek uklonjena, ali se sada ponovo aktuelizuje na severu. Slike Kfor-a na severu govore same za sebe. Sa kojim ovlašćenjem Kfor ulazi u Mitrovicu? Samo zahvaljujući rezoluciji 1244“, rekao je on.

On je istakao da je proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine emisar Unmik-a imao pravo da proglasi nevažećom, ali to, prema Ljimajevim rečima, međunarodni prijatelji Kosova nisu dozvolili.

„Pitanje bezbednosti je preuzeo Kfor. Sa kojim mandatom? Sa rezolucijom 1244. Znate li koliko je urađeno da se šef Unmika ne pojavi u Prištini na dan kada je trebalo da bude proglašena nezavisnost. Koliko su truda ovi naši prijatelji uložili tog dana. Šta bi bilo da je emisar Unmik-a proglasio nevažećim, da li znate da je on to mogao? Nije se pojavio zato što su naši partneri bili zainteresovani da nam obezbede nezavisnost“, rekao je Ljimaj.

Predsedavajući Socijaldemokratske inicijative optužio je Aljbina Kurtija za neuspehe u mnogim tačkama dijaloga Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, Kurti nije uspeo u odluci o zameni registarskih tablica, slanju specijalne jedinice u opštinske objekte na severu, kao i na izborima u četiri severne opštine.

Ljimaj je rekao da su izbori na severu morali da budu odloženi jer, prema njegovim rečima, izbori na koje izađe samo četiri odsto birača ne mogu biti legitimni.

„Neuspešan je u mnogo čemu, nije uspeo sa policijom, sa izborima, a svet nas doživljava kao avanturiste. Svi znamo da će samo četiri odsto birača izaći na izbore, zašto se upuštate u ovu avanturu. Deo teritorije Kosova koji treba da se integriše pretvorio je u bezbednosno pitanje“, rekao je on.

Ljimaj je naglasio da je sprovođenje peticije za omogućavanje vanrednih izbora antiustavno.

„Izborna peticija je protivustavna. Ako sakupi 20 odsto potpisa birača u opštinama, ni jedan gradonačelnik ne može završiti svoj mandat. Ako tamo napravite presedan, možete to učiniti i u drugim opštinama Kosova. Dakle, kada pričate o vladavini prava, svet vam se smeje, stavili ste državu na neutabani put sa mnogo nepoznanica na tom putu“, rekao je on.

Ljimaj je ocenio da Kosovo sada mora da razgovara o novim priznanjima, a ne o novim kompromisima i ponovnim izborima.

On je zatražio da se lični odnosi Kurtija i Edija Rame ne poistovećuju sa odnosima Kosova i Albanije, ističući da je Kosovo mora da bude iznad njihovih ličnih odnosa.