Ljuštaku: Građani da kazne Kurtijevu vladu; Ljekaj: Ne treba čekati proleće za izbore

Vlada Kosova.jpg
Izvor: Reporteri

Poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku izjavio je da građani na vanrednim izborima moraju da kazne kosovsku vladu zbog njenog neuspeha u svim oblastima, dok poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj smatra da Kurtijeva vlada danas treba da ode sa vlasti, prenosi Ekonomija onlajn. 

Ljušatku je rekao da se pokazalo da je Pokret Samoopredeljenje nesposoban da upravlja Kosovom i da bi zbog toga trebalo ići na izbore. 

Prema njegovim rečima, nema naznaka da bi novi izbori mogli da se dese, ali tu odluku bi mogao da donese Pokret Samopredeljenje jer se pokazao da je nesposoban u pogledu upravljanja. 

"Građani moraju da kazne Samoopredeljenje za uzaludno poverenje koje su im dali jer su tvrdili da znaju kako da upravljaju Kosovom, a ispostavilo se da je Kurtijeva vlada nesposobna", naveo je Ljuštaku. 

Ljuštaku kaže da je DPK uvek spremna za izbore i da veruje da bi Kosovu bilo bolje bez Kurtijeve vlade. 

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj rekao da ne treba čekati proleće za nove izbore jer Kurtijeva vlada treba odmah da ode sa vlasti. 

Ljekaj je naveo da je Alijansa za budućnost Kosova u svakom trenutku spremna za izbore. 

"Ova Vlada treba da ide danas. Spremni smo u svakom trenutku da izađemo na nove izbore", rekao je Ljekaj.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu smatra da je stranka Aljbina Kurtija pobedila na izborima bez plana razvoja i da je najveći problem Kosova što nema strategiju. 

Grdžaljiu je naveo da je Kosovu potreban plan razvoja, ali je izrazio bojazan da su izbori mnogo važniji od toga. 

"Ne može biti pozitivne strategije ako nema pravilne komunikacije i konsultacija sa biznisom. Planovi se moraju analizirati, kratkoročno, srednjoročno i dugoročno. U tom pravcu smo u početnom koraku, ali se plašim da se takve strategije prave da opravdaju neuspehe u ovim godinama, a ne interes za razvoj privrede. Kosovu je potreban razvoj privatnog sektora, posebno u oblasti vladavine zakona i reda. U ekonomiji vam je potreban profesionalizam, a ne sama politička pripadnost", rekao je Grdžaljiu.