Maćedonci o vežbi Vojske Srbije na Pešteru: Nastavak izazivanja tenzija

Ejup Maćedonci
Izvor: PrintScreen KTV

Kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci izjavio je da vežba Vojske Srbije na Pešteru predstavlja nastavak izazivanja tenzija, navodeći da Srbija u toj vežbi testira ofanzivno, a ne defanzivno oružje.

Maćedonci je za A2CNN rekao da upravo u prilog tome da će Srbija nastaviti da izaziva tenzije govori i vežba na, kako je rekao, "granici sa Kosovom", gde se testira ofanzivno naoružanje "kamuflirano kao priprema za odbranu teritorije".

"Tenzije će se nastaviti. Možda postoje i drugi oblici, ali jedan koji smo posmatrali od 8. do 21. aprila je vežba srpske vosjke na južnom delu teritorije Srbije. Jedna je od najvećih koje je srpska vojska ikada imala. U vreme kada se ova vežba izvodi i upotreba opreme i sistema naoružanja u ovoj vežbi predstavlja pretnju stabilnosti i bezbednosti na Balkanu. Srbija je zakamuflirala sve dosadašnje akcije pripreme i militarizacije za odbranu. Srbija će testirati ofanzivnu, a ne defanzivnu opremu", kazao je Maćedonci.

Ponovio je da je "uspostavljeno 48 baza na prelazima sa Kosovom na jugu Srbije", iako Srbija govori da je "sva mobilizacija bila priprema za odbranu teritorije".

"Sutra ćemo biti svedoci da će Srbija testirati ofanzivne sposobnosti, među kojima su i bespilotne letelice kamikaze koje se ne koriste za odbranu, već za napade na nekog drugog", rekao je Maćedonci.

Kada je reč o najavama za povećanje prisustva trupa Kfora na Kosovu i u BiH, Maćedonci je konstatovao da mobilizacija Natoa dolazi nakon procene rizika od strane lokalnih vlasti i kontinuirane nabavke naoružanja u Beogradu.