Maćedonci: Ulaganje u naoružanje dostiglo brojku od 239 miliona evra

Ejup Maćedonci
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ministar odbrane Kosova Ejup Maćedonci izjavio je danas da su Kosovske bezbednosne snage ostvarile uspon za pet mesta u indeksu globalne snage vojski, dodajući da su vojna ulaganja na Kosovu, kada je reč o naoružanju, dostigle vrednost od 239 miliona evra, piše Indeks onlajn.

Maćedonci je na konferenciji za kraj godine kazao da su ove godine primili 627 aktivnih regruta, dok su od početka mandata regrutovali 1.836 novih pripadnika.

"To je skoro udvostručilo ukupan broj vojnika, uz povećanje od 66,87 odsto", dodao je Maćedonci.

Kaže da je nabavka sistema naoružanja povećana za 28 odsto, pri čemu je, prema njegovim rečima, od četiri miliona koliko je uložila prethodna vlada, cifra dostigla 239 miliona investicija.

Takođe, kaže da je obrazovanje u inostranstvu povećano četiri puta.

"U obrazovanju u inostranstvu, u prestižnim akademijama partnerskih zemalja, imamo 62 kandidata koji pohađaju različite edukacije. Uloženo je u obuku vojske. Samo tokom 2023. godine obučeno je 580 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, dok je od početka mandata obučeno 3.325 vojnika u školama, na fakultetima i raznim trenažnim aktivnostima", naveo je kosovski ministar odbrane.

Maćedonci je naveo i da je Kosovo lider u "Defender Europe 2023", da je došlo do povećanja plata, posebno za niže činove, koji uključuju vojnike, karijernr mornarr i mornarr sa diplomama.