Mašić: Odluka o iseljenju neprimenjiva, uskraćivanjem prava Srbi neće moći da prežive

Sunčica Mašić
Izvor: Kosovo Online

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Vučitrn Sunčica Mašić izjavila je za Kosovo onlajn da je odluka Prištine o iseljenju pojedinih institucija Srbije iz prostorija u zgradi u Bošnjačkoj mahali, među kojima i tog Centra, praktično neprimenjiva, jer se oni tu i nalaze da bi pružili pomoć raseljenima, ističući da je to još jedna odluka Prištine čiji je cilj da se Srbi proteraju sa Kosova.

"Ta odluka je za nas neprimenjiva. Centar za socijalni rad je otvorio kancelariju u Bošnjačkoj mahali upravo da bi mogao da pruži podršku raseljenim Srbima iz Vučitrna, od kojih je najveći broj u Kosovskoj Mitrovici. I ne samo njim, već i meštanima sela Banjska i Gojbulja, kojima je Mitrovica najbliže mesto gde mogu bezbedno da dođu i ostvare prava iz oblasti socijalne zaštite. Mi smo uvek na mestu gde treba pružiti pomoć građanima“, rekla je Mašić.

Ističe da će zaposleni, ukoliko ne budu imali drugog izbora, morati da napuste prostorije, ail neće prestati sa radom.

Na pitanje strahuje li da bi kosovska policija mogla da primeni silu, Mašić je odgovorila da to uvek postoji kao mogućnost, ali da se Srbi sa Kosova ne plaše.

"Mi nećemo da ulazimo u sukobe, to ne dolazi u obzir. Mi ćemo onda tu odluku ispoštovati, ali to znači da su oni neke zaposlene ostavili na ulici. Izbacivanjem iz kancelarija oni nisu ugasili institucije, samo su učinili da se one nađu na ulici i da građani svoja prava ostvaruju na ulici, što kao profesionalac, kao čovek i Srpkinja ne smatram ispravnim putem kojim treba da se ide“, kazala je Mašić.

Napominje da Centar pokriva oko 120 porodica novčanom socijalnom pomoći, kao stalnim vidom pomoći.

"Pored toga, postoje i jednokratne pomoći, pa je tako 90-ak porodica podnelo zahtev i za taj vid pomoći. Centar pruža usluge i korisnicima dodatka za pomoć i negu drugog lica, kao i povratničku pomoć. Sva ta prava se ostvaruju preko institucija Srbije, odnosno Centra. Radimo i porodično-pravnu zaštitu i zato je neprihvatljivo da primimo mirno ovakvu odluku“, kazala je Mašić.

Poručila je da je ovo još jedna u nizu odluka kojom Priština pokušava da protera srpski narod sa Kosova, jer uskraćivanjem određenih prava ostaju u poziciji da ne mogu da prežive, što je, kaže, i cilj kosovskih institucija.

"Međutim, iza nas stoji država Srbija i u svakom momentu možemo na nju da računamo. Verujem da ćemo naći način ne samo da se odupremo nego i da se nađemo korisnicima i pružimo im sve što im je potrebno“, rekla je Mašić.

Dodaje da ovakvom odlukom Priština pokušava da napravi pometnju među srpskim narodom.

"Ali, ta žurba nije neophodna. Bez obzira koliko god oni pokušavali, Srbi su na jednoj strani i uvek će biti. Ne plašimo se mi izbora, ali nećemo pod uslovima pod kojima hoće Kurti i kosovske institucije“, zaključila je Mašić.