Meha: Lajčakova poseta ima za cilj merenje pulsa Kosova po pitanju dijaloga

Dževat Meha
Izvor: Economia online

Politički analitičar i stručnjak za bezbednost Dževat Meha smatra da dolazak specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka u Prištinu ima za cilj merenje pulsa Kosova po pitanju dijaloga, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Dolazak Lajčaka je merenje pulsa, ali Evropska unija kao takva nema vjerodostojnost da dođe i zatraži od Kosova nešto u dijalogu sa Srbijom, iz nekoliko razloga. EU već 10 godina pomaže ili organizuje sastanke da bi se postigli sporazumi koji većinim nisu sprovedeni, posebno sa strane Srbije, dok je Kosovo mnoge sporazume sprovelo. Možemo se upitati koja je svrha razgovora o sporazumu koji se kasnije neće provoditi. Postoje i druga pitanja zbog kojih EU gubi kredibilitet, pre svega pitanje priznanja. Još uvek nije jasno da li EU priznaje li ili ne priznaje Kosovo kao nezavisno. Tek kada ga službeno prizna kao nezavisno može biti posrednik u pregovorima", rekao je Meha.

Izjave ruskih zvaničnika koje se tiču Kosova analitičar Meha okarakterisao je kao zastrašivanje.

"Rusija utiče na razvoj događaja na Balkanu, i njen uticaj se ovde oseća već 150 godina, a tajno deluje iza kulisa, kroz sakrivene strukture samo kad su njeni interesi ozbiljno ugroženi, kada istupa i sa izjavama zvaničnika. Nedavne izjave za mene su znak da je uticaj Rusije ozbiljno ugrožen na Kosovu, što su pokazali i rezultati izbora na kojima se vidi potreba građana za promenama i vladavinom  zakona. Naravno da će Rusija imati, što je više ugoržena, sve više reakcija", naglasio je Meha.

Meha je prokomentarisao fotografiju Lajčakove kancelarije na kojoj se vidi mapa na kojoj je Kosovo deo Srbije rekavši da je to samo formalnost i da nema potrebe da se zvaničnik EU uputi izvinjenje.

"Nisam pristalica ovih formalnosti, jer se on lako može izviniti, ali to nema nikakvu vrednost", naveo je Meha.

Po njemu, Lajčak bi trebalo da održi sastanke sa svim činiocima u društvu, jer je za eventualni dijalog potreban konsenzus unutar društva kao i političkih stranaka, pozicije i opozicije.